Nem tudják megbocsátani Csehszlovákia népszavazás nélküli kettéválását

Nem tudják megbocsátani Csehszlovákia népszavazás nélküli kettéválását

POZSONY. A szlovákok 67, illetve a csehek 68 százaléka továbbra sem tudja megbocsátani a politikusoknak azt a döntést, hogy Csehszlovákiát referendum nélkül választották ketté – derül ki a szlovák Közéleti Kérdések Intézete és a cseh Közvélemény-kutatási Központ felméréséből, amelyet annak alkalmából készítettek, hogy a Csehszlovák Szövetségi Köztársaság 25 éve szakadt két részre.

A szlovákok és a csehek 46 százaléka 25 év után sem tartja helyes lépésnek Csehszlovákia kettéválását. A szlovákok véleménye az elmúlt negyed évszázad alatt módosult – mutat rá a felmérés. 25 évvel ezelőtt ugyanis a közös állam kettéválását a szlovákoknak alig 30 százaléka kívánta.

„A kettéválással kapcsolatos viszonyt mindkét országban az életkor befolyásolja” – mondta Zora Bútorová, a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) munkatársa. A referendum hiányát szerinte leggyakrabban azok az emberek bírálják, akik helytelen lépésnek tartják a kettéválást. A kettéválás zászlóvivői közül a népszavazás hiányát hozzávetőleg az emberek fele bírálja, míg kétötödük úgy véli, hogy az nem volt szükséges.

„Evidens, hogy Csehszlovákia kettéválásának bírálói a referendumban láttak lehetőséget annak meggátolására, és mindmáig negatívan értékelik, hogy ezt számukra a politikusok döntésükkel nem tették lehetővé” – mondta el Paulína Tabery, a cseh Közvélemény-kutatási Központ (CVVM) munkatársa.

Hírdetés

Az önálló állam létrejöttét pozitív történelmi eseményként a szlovákok 51 és a csehek 53 százaléka értékeli. A szlovákok 65 százaléka jelenleg büszke a hazájára. „A kedvezően hangolt közreműködők aránya mérsékelten emelkedik a növekvő műveltséggel” – mondta el Bútorová, hozzátéve: a pozitív póluson főként a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), valamint az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hívei szerepelnek. Ellenben a hazájuk miatti büszkeség legritkábban a választást ignorálókat és a Mi Szlovákiánkért Néppárt (źSNS) híveit tölti el.

A szlovákok 44 és a csehek 46 százaléka úgy véli, hogy az önálló köztársaság létrejöttével egyes dolgok javultak, mások pedig romlottak az országban. Szlovákiában Csehországgal összevetve többen vannak azok, akik inkább javulást látnak (23, illetve 20 százalék), még a romlást a szlovákok 25, illetve a csehek 17 százaléka helyezi előtérbe. A cseh közreműködők gyakrabban tértek ki a válaszadás alól, a szlovákok 8 és a csehek 17 százaléka tett így.

A csehek a szlovákiai helyzetet hasonlóképpen értékelik, mint a csehországit. A szlovákok a csehországi életszínvonalat és a demokrácia minőségét jobbnak tartják, mint a hazait.

Az IVO a felmérése készítése során együttműködött a Focus közvélemény-kutató ügynökséggel. A szlovákiai adatgyűjtést tavaly október 4-11. között végezték, míg a CVVM ezt október 9-19. között tette. Mindkét esetben személyes interjúkra került sor a felnőtt lakosság körében, Szlovákiában 1003, Csehországban pedig 905 személyt kérdeztek meg.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »