Nem történt áttörés a minszki tárgyalásokon

Nem történt áttörés a normandiai négyek külügyminisztereinek találkozóján – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Minszkben.

Lavrov a normandiai négyek – Oroszország, Németország, Franciaország és Ukrajna – külügyminiszteri találkozóján vett részt a fehérorosz fővárosban, ahol az ukrajnai válság békés rendezésének lehetőségéről tárgyaltak.

„Semmilyen áttörést nem sikerült elérnünk ma. De már azt is pozitívnak tartom, hogy nem kérdőjelezték meg az állam- és kormányfők október 19-i megállapodását” – mondta Lavrov újságíróknak a tanácskozást követően. Rámutatott, hogy még a biztonság és a politikai reformok terén sem sikerült a következő lépésekről egyezségre jutni.

Lavrov emellett elmondta, hogy a tanácskozáson nem tárgyaltak fegyveres EBESZ-misszió telepítéséről a kelet-ukrajnai válság térségébe. A munka folytatódni fog mind a normandiai formátumban, mind a kontaktcsoport keretében (ez utóbbiban Oroszország, Ukrajna és az EBESZ képviselői vesznek részt) – tette hozzá. Ugyanakkor kiemelte: döntés született arról, hogy a kontaktcsoport – utoljára augusztusban ülésező – gazdasági ügyekkel foglalkozó alcsoportja újra felvegye munkáját.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, aki külön nyilatkozott, kijelentette: Oroszország a tanácskozások egyik kulcselemét sem fogadta el. Hozzáfűzte: Kijev és Moszkva közt alapvető véleménykülönbségek vannak arról, hogy mit tartalmazzon a békéhez elvezető „útiterv”.

Klimkin kijevi hírforrások szerint az orosz agresszió újabb bizonyítékaként a minszki találkozón bemutatta egy orosz drón, azaz pilóta nélküli repülőgép fotóját, illetve annak Ukrajna fölötti repülési útvonalát. A külügyminiszter a Twitter közösségi internetes portálon közzétett kommentárjában hozzáfűzte, hogy az Orlan-10 típusú drón az oroszországi Jejszk városából indult. Hangsúlyozta, hogy az ukrán-orosz határ lezárása nélkül nem szűnnek meg a Donyec-medencében a fegyveres provokációk az ukrán fegyveres erőkkel szemben. Ismételten azzal vádolta meg Oroszországot, hogy nem teljesíti a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások minden elemét meg kell valósítani. „Hatalmas mennyiségű munkát kell még elvégezni. Bármilyen nehéz a párbeszéd, de nem szakadt meg” – tette hozzá.

„A mai tárgyalások ismét nagyon nehéznek bizonyultak” – állapította meg Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki egyben „fontosnak és megkerülhetetlennek” nevezte a tanácskozást. Annak a véleményének adott hangot, hogy a nemzetközi vöröskereszt segíthetne a fogolycserében az év végéig. Hozzátette: Franciaország és Németország azon lesz, hogy előrevigye a minszki tűzszüneti megállapodások végrehajtását.

Az orosz küldöttség egyik forrása közölte, hogy Lavrov Steinmeierrel külön is egyeztet. Mielőtt a fehérorosz fővárosba indult volna, a német külügyi tárca vezetője bejelentette: Lavrovval Szíriáról, különösen pedig az aleppói helyzetről is szeretne tárgyalni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »