Nem tisztességes az, ahogy a bírójelöltekről döntöttek

Tizenegy civil szervezet szerint nem tisztességes, nem átlátható és nem konzisztens az a folyamat, amelyben a kormány eldöntötte, ki lesz Magyarország három strasbourgi bírójelöltje. A szervezet az igazságügyi miniszternek pénteken küldött nyílt levelet.

Emlékeztetnek arra: 2017 januárjában lejár Sajó Andrásnak, az Emberi Jogok Európai Bírósága magyar bírájának hivatali ideje. Magyarországnak 2016. augusztus 26-ig áll nyitva a határidő arra, hogy a három bírójelölt listáját beterjessze az Európa Tanács parlamenti (tanácskozó) közgyűléséhez. A testület közülük választja ki majd Sajó utódját.

Szerintük azonban problémás a jelöltek kiválasztásának módja. Felidézik, hogy a Magyar Helsinki Bizottság két alkalommal is levélben fordult Trócsányi László igazságügyi miniszterhez, hogy adjon tájékoztatást a jelölési és kiválasztási folyamatról. „Értékelhető választ” a szervezet nem kapott; sem a kiválasztási folyamat mikéntjét, sem a jelöltek személyét nem ismerhette meg – írták.

Kifejtették, hogy az Európa Tanács (ehhez tartozik a strasbourgi bíróság) szabályzatai szerint a kiválasztási folyamatnak demokratikusnak, átláthatónak és diszkriminációmentesnek kell lennie. Vagyis a tagállamok kötelesek állandó, előre megismerhető szabályok alapján zajló nemzeti kiválasztási eljárást létrehozni, és ennek keretén belül nyilvános és mindenki számára nyitva álló pályázatot kiírni a jelöltaspiránsok számára – tették hozzá. Amennyiben a hazai kiválasztási folyamat nem tisztességes, átlátható és konzisztens, akkor a közgyűlés elutasíthatja a teljes listát, mint megtették Szlovákia és Azerbajdzsán esetében – írták.

Márpedig – folytatták – az igazságügyi tárca annyit közölt velük, hogy „szakértőkkel történt konzultáció alapján” a listát a kormány már benyújtotta az ET-nek.

A nyílt levélben a szervezetek arra kérik a minisztert, hogy vonja vissza a benyújtott listát és a megszabott határidőig rendelkezésre álló két hónapot kihasználva alkosson nyilvános szabályzatot a jelöltállítási folyamatra nézve, írjon ki nyilvános pályázatot a pozíció betöltésére, és ennek alapján terjessze fel a kormánynak döntésre a javasolt jelöltek listáját.

A nyílt levelet az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, az Európai Roma Jogok Központja Alapítvány (ERRC), a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (MDAC), a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a PATENT Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország írta alá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »