Nem tilthatják be a burkinit a franciák

Ideiglenes határozatában felfüggesztette pénteken a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésére vonatkozó tilalmat az egyik franciaországi üdülőhelyen a legfőbb közigazgatási bírósági szerv, az Államtanács.

A testület állásfoglalását egy jogvédő szervezet, az Emberi Jogok Ligája kérte, amely beadványában a francia Riviérán fekvő Villeneuve-Loubet-ben bevezetett burkinitilalom feloldását kérte arra hivatkozva, hogy a lépés ellentétes a szabadságjogokkal.

A francia jogrendszer lehetővé teszi a bíróságok számára, hogy az ítélethozatalt megelőzően ideiglenes határozatokat hozzanak bizonyos ügyekben.

A döntés precedensértékű lehet azon a 31 településen, ahol augusztus folyamán hasonló tilalmat vezettek be. A korzikai Sisco polgármestere viszont már bejelentette: a döntés miatt nem fogja visszavonni a saját rendeletét.

A polgármesterek többsége a rendeletekben arra hivatkozott, hogy a burkini viselete a közrend megzavarásának kockázatát hordozza magában, azaz provokál. Ezt azonban az Államtanács nem látta bizonyítottnak.

Az ügy hatalmas indulatokat váltott ki Franciaországban, és megosztotta a francia politikai elitet. Egyre több külföldi vezető ítéli el a burkinis muszlim nők francia üldözését, de úgy tűnik, a kritikák sem bizonytalanítják el a baloldali vezetőket.

Muzulmán vallási vezetők pénteken üdvözölték „a jog és a bölcsesség győzelemét”. Miközben Manuel Valls miniszterelnök még a döntés előtt támogatta a tiltást, kormányának két női tagja, elhatárolódott tőle. Francois Hollande államfő anélkül, hogy egyértelműen állást foglalt volna a kérdésben, csütörtökön úgy fogalmazott, hogy minden állampolgárnak „provokáció és megbélyegzés nélkül alkalmazkodnia kell a szabályokhoz”.

Rovatok: KülföldTelepülés: FranciaországCímkék: Franciaország, muszlimok, emberi jogok, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »