Nem tetszik a háziorvosoknak az új keretszerződés

Nem tetszik a háziorvosoknak az új keretszerződés

Bár az egészségügyi minisztérium szerint az új keretszerződés jóval több szolgáltatást biztosít az eddiginél, a háziorvosok azt állítják, épp az általuk kért módosítások maradtak ki belőle. Így módosítások híján nem hajlandók aláírni a dokumentumot.  

haziorvosi rendelo vn 009_b

Az eddigieknél több egészségügyi szolgáltatást nyújt a biztosítottaknak az új keretszerződés, melyet múlt csütörtöki ülésén fogadott el a kormány, ennek ellenére a háziorvosok nem elégedettek a tartalmával. A július elsejétől érvénybe lépő dokumentum szabályozza a 2016–17-es évben az egészségügyi szolgáltatások elvégzését és finanszírozását, lényegében az egészségügyi alaphálózat működését.

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint az új keretszerződés az eddigieknél több egészségügyi szolgáltatást nyújt a biztosítottaknak, ám a háziorvosok arról számolnak be, hogy a szabályozásba nem foglalták bele azokat az érdemi változtatásokat, amelyeket már jó ideje követelnek az egészségbiztosítási pénztártól, illetve az egészségügyi tárcától.

„Ellehetetlenítik a munkánkat!”

A háziorvosok szerint az új keretszerződésnek több sarkalatos hibája is van: egyrészt továbbra sem biztosít megfelelő finanszírozást a szolgáltatásokra, másrészt nem orvosolja az egészségügyi kártya használatát, receptírást, illetve más szolgáltatások elszámolását lehetővé tevő informatikai rendszer működésképtelenségét. Bár a háziorvosok számos alkalommal jelezték ezeket, ezen a téren sem hajlandó érdembeli változtatásokat eszközölni az országos egészségbiztosítási pénztár.

„A szerződést nem érdemes aláírni, mivel ellehetetleníti a munkánkat, továbbá olyan kitételek vannak benne, amelyeken változtatni kell” – fogalmazott érdeklődésünkre Kristó Ibolya Erzsébet csíkszentimrei háziorvos. „Már nem orvosi munka, amit végzünk, nagyrészt inkább számítógépes adminisztráció. Nem azért végeztünk orvosi egyetemet, hogy recepteket írjunk át, vagy az informatikai rendszerrel dolgozzunk. Lassan odakerülünk, hogy az adminisztrációs munka kerül előtérbe a beteggel szemben” – panaszolta lapunknak a szakember.

Ha június 30-áig nem változnak a szerződésben foglaltak, nem írják alá a dokumentumot, így jövő hónap elejétől alaphálózati szolgáltatás nélkül marad az egészségbiztosítási rendszer – szögezte le érdeklődésünkre Soós-Szabó Klára, a háziorvosok szövetségének Hargita megyei elnöke. Hozzátette, ők továbbra is nyitottak az érdembeli tárgyalásra az egészségügyi tárca képviselőivel. A szakember azt is nehezményezte, hogy nem ismertették velük időben a keretszerződés végleges változatát, illetve közvitára sem bocsátották azt harminc nappal az életbelépése előtt, hogy hozzászólhassanak.

„Nemcsak az orvosoknak, a biztosítottaknak éppúgy jogukban áll hozzászólni ehhez, hiszen ez egy olyan döntés, ami előbb-utóbb minden állampolgárt érint” – hangsúlyozta Soós. Emlékeztetett, hogy a háziorvosok egy része a napokban kék karszalagot visel, így próbálva felhívnia a figyelmet a kialakult áldatlan helyzetre, hiszen náluk a sztrájk szóba sem jöhet – tájékoztatott Soós. Hozzáfűzte, hogy a munkájukat eddig is elvégezték, és ezentúl is elvégzik, az viszont egyelőre kérdéses, hogy a biztosítási rendszeren belül vagy kívül teszik-e majd.

Új lehetőségek 

Az új keretszerződés egyébként a kiskorúaknak félévente ingyenes fogászati ellenőrzést biztosít – a jelenleg érvényben lévő évenkénti helyett –, a nőknek pedig szükség esetén ingyenes mágneses rezonanciás emlővizsgálatot. Szintén újdonság, hogy az egyszerű ujj- és a szilikonos lábszárprotézis költségeit is elszámolja az egészségbiztosító.

Továbbá a dokumentum kötelezi a szerződött felek – egészségügyi minisztérium, Országos Egészségbiztosítási Pénztár, valamint annak megyei kirendeltségei, megyei közegészségügyi igazgatóságok és szolgáltatók – közötti rendszeres, negyedévenkénti párbeszédet, amellyel a szerződésben foglaltak zökkenőmentes működését segítenék elő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »