Nem tehettek fel kínos kérdést Oettingernek

Nem tehettek fel kínos kérdést Oettingernek

Nem téma az uniós biztos magánrepülős útja, nem tehettek fel kínos kérdést Günther Oettingernek az Európai Parlament egyik bizottságában.

A digitális ügyekért felelős uniós biztost, Günther Oettingert az Európai Parlament ipari bizottsága hallgatta meg. A német politikus az elmúlt fél évben kétszer is járt Magyarországon. Májusban honfitársával, az orosz lobbistaként elkönyvelt Klaus Mangolddal érkezett Budapestre, mégpedig az üzletember magánrepülőjével. Ezt az utazást firtatta volna többször is a bizottsági ülésen az egyik magyar EP-képviselő.

„Amit kérdezek, az az ő megbeszélése valakivel, aki a bizottság szóvivője szerint nem kapcsolódik a digitális piachoz. A magyar kormányzat pedig világosan azt mondja, hogy Mangold úrral egy szerződésről beszéltek, különféle témák szerepeltek ebben, tehát többek között az ön által meglátogatott konferenciát is tervezték, a jövő autója, az autó jövője konferenciát” – kezdett bele Jávor Benedek.

A bizottságot egy volt lengyel miniszterelnök, Jerzy Buzek, vezette, aki közölte Jávor Benedekkel, hogy Oettinger májusi budapesti útja nem témája a meghallgatásnak. „Van egy eljárásrendünk és szeretnénk magunkat ehhez tartani. Ez nagyon fontos számunkra, kolléga úr. Térjünk át a következő felszólalóra” – reagált az elnök.

Oettinger válaszolt ugyan Jávor Benedeknek, de arra nem tért ki, hogy miről tárgyalt Mangolddal és a magyar kormánnyal. „Májusban, és most nemrégiben novemberben is a budapesti látogatásomnak egyetlen egy célja volt, mégpedig az, hogy egy beszédet tartsak a digitális konferencián. Magyarországon jelentős beruházásokat eszközölnek különböző francia és német cégek, a Bosch is többek között, én stuttgarti vagyok, és a Bosch székhelye Stuttgartban van, ezért jártam Budapesten, mert a Bosch is jelentős beruházásokat eszközöl” – közölte a biztos.

A válasz nemcsak Jávor Benedeket, de más uniós képviselőket sem győzött meg. „Biztos úr, mindegy, hogy milyen demokráciáról beszélünk, ilyen leleplezések után egy magára adó biztos lemond. Milyen érzés most a saját bőrében lenni?” – érdeklődött Edouard Martin, a Szociáldemokraták európai parlamenti képviselője.

Oettinger korábban energiaügyi biztos volt, sajtóhírek szerint a paksi atomerőmű bővítéséről tárgyalt májusban Mangolddal és a magyar kormány képviselőivel. Az értesülést az Orbán-kormány tagadja


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »