Nem találja ki, hogy miért növekedett a GDP

A bruttó hazai termék volumene az első negyedévben 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a piaci szolgáltatások emelték, az ipar kissé, az építőipar jelentősen csökkentette a növekedési ütemet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Míg az ipari termelés volumene 2016 áprilisában 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A piaci szolgáltatások teljesítményének 3,0 százalékos növekedésével szemben, az iparban a hozzáadott érték 0,7 százalékkal, az építőiparban 27,5 százalékkal csökkent. A mezőgazdaság termelése 3,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól.

A GDP első negyedévi, 0,9 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 1,6 százalékponttal járultak hozzá. Az építőipar 0,7, az ipar és a mezőgazdaság egyaránt 0,1 százalékponttal mérsékelte a GDP éves növekedési ütemét.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 0,4 százalékkal emelkedett, az előző negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékkal csökkent.

Ipari termelés

A termelés az év első négy hónapjában 1,5 százalékkal emelkedett.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban 5,4 százalékkal nőtt.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az élelmiszeripart kivéve a legfontosabb feldolgozó ágazatok mindegyikében növekedést figyeltek meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »