Nem szolgáltak ki két muszlim nőt egy párizsi étteremben

Heves felháborodást okozott Franciaországban az a videó, amelyen az látható, ahogy egy vendéglős megtagadja a kiszolgálást két muszlim nőtől Párizs külvárosában – számolt be a BBC.

A közösségi média-oldalakon villámgyorsan elterjedt képsorokon a férfi azt mondta a hidzsábot viselő nőknek: “a terroristák muszlimok, és minden muszlim terrorista”. Az eset szombat este történt Tremblay-en-France külváros Le Cenacle nevű éttermében.

Vasárnap a férfi bocsánatot kért a vendéglő előtt összegyűlt tiltakozóktól. Azt mondta: az egész testet elfedő fürdőruha, a burkini viselése körüli feszültségek miatt vesztette el a fejét, valamint azért, mert az egyik barátja múlt novemberben a párizsi Bataclan koncertteremben halt meg – írta a Le Parisien című francia lap.

A helyi ügyészség vizsgálatot indított az ügyben faji megkülönböztetés miatt.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter vasárnap egy interjúban úgy nyilatkozott: a burkini 31 településen bevezetett tilalma feszültséget szít az egyes közösségek között Franciaországban, valamint egyszerre alkotmányellenes és hatástalan.

A francia államtanács, a legfőbb közigazgatási bírósági szerv pénteken a polgári szabadságjogokra hivatkozva felfüggesztette a francia Riviérán fekvő Villeneuve-Loubet-ben életbe léptetett burkinitilalmat. A határozat precedenst teremthet. A BBC azonban úgy tudja: néhány település továbbra is fenn akarja tartani a tiltást.

A törvényszék döntése után a jobboldali ellenzék és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front jelezte, hogy törvényjavaslatot készít elő a burkini betiltására. Cazeneuve ugyanakkor kifejtette: nincs szükség új törvényre, “a jelenlegi jogszabályok világosan lefektetik a francia szekuláris államot”.

Rovatok: KülföldTelepülés: FranciaországCímkék: muszlimok, emberi jogok, étterem, Franciaország, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »