Nem szabad összemosni a migránsokat az őshonos kisebbségekkel

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa szerint vészesen összemossák a migrációs kérdéseket és a migránsokat az Európában őshonos kisebbséggel.

Kalmár Ferenc András az M1 csütörtök reggeli műsorában arról beszélt, hogy a migrációs nyomás miatt kétféle reakció tapasztalható Európában.

Az egyik az – amelyet a miniszteri biztos egy angol politológus professzor budapesti előadásában hallott –, hogy megjelent a „félelem politikája”, amelynek nyomán bizonyos kormányok felfüggeszthetnek demokratikus jogokat a terrorfenyegetésre, migrációs válságra hivatkozva. A másik álláspont szerint – amelyet a KKM miniszteri biztosa logikus lépésnek nevezett – a migrációs nyomás és az Európára nehezedő kihívások miatt a párbeszéd kényszere erősödik.

„Az államok között fel fog gyorsulni a párbeszéd annak érdekében, hogy megoldják az őshonos nemzeti kisebbségek kérdéseit” – vélekedett Kalmár Ferenc András. Példaként említette, hogy nyugaton elég erős a párbeszéd politikája: a Brexit kapcsán előtérbe került a skótok és Észak-Írország helyzete is.

 

 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »