Nem szabad jeggyel büntetni a diákot – közvita nélkül módosították a közoktatás iskolai rendszabályzatát

Nem szabad jeggyel büntetni a diákot – közvita nélkül módosították a közoktatás iskolai rendszabályzatát

A tanórák alatt nem tarthatják maguknál mobiltelefonjukat a diákok, akik ugyanakkor a továbbiakban nem vállalhatnak kapusszolgálatot az oktatási minisztérium új közoktatási iskolai rendszabályzata alapján, amelyet a tanulókat képviselő országos szervezet részben hasznosnak tart, de több kifogást is megfogalmaztak a dokumentummal kapcsolatban.
Liviu Pop oktatási miniszter kedd este Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a szaktárca január 8-án a tanintézetek belső működésére vonatkozó új szabályzatot fogadott el. A dokumentum szerint a tanórák alatt a mobiltelefonokat „az osztályteremben kialakított speciális helyen” kell tárolni úgy, hogy azok ne zavarják az iskolai tevékenységet, az eszközöket pedig csakis a pedagógus engedélyével lehet használni oktatási célokra vagy sürgősségi helyzetben.

Megtiltja továbbá, hogy a diákok kapusszolgálatot vállaljanak, ugyanakkor arra is kitért, hogy a tanulókat nem lehet iskolai egyenruha viselésére kötelezni. Egy másik cikkely azt szabályozza, hogy

a jegyeket és pontszámokat nem lehet büntetési eszközként használni, ezek kizárólag a felmért tudás és felkészültség szintjét tükrözhetik.

Az új szabályzat arról is rendelkezik, hogy a pedagógus nem tilthatja meg a diákoknak a tanórán való részvételt, az indoklás szerint ugyanis ezzel sérül az oktatáshoz való alapvető jog.

Az iskolai belső rendszabályzat módosítása ellen már több diákszervezet is felszólalt: az egyesületek elsősorban nem az új dokumentum tartalmát, hanem azt kifogásolják, hogy a szaktárca egyik napról a másikra hozta meg az intézkedést anélkül, hogy erről bármiféle közvitát szervezett volna az érintett felekkel. Néhány diákszervezet, köztük a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (Makosz) közös nyilatkozatot adott ki, amelyben a minisztérium által lebonyolított procedúra átláthatatlanságát bírálják.

Az Adevărul napilap portálja által idézett közleményben úgy fogalmaznak: ez az egész romániai oktatási rendszerre rossz fényt vet. A szervezetek azt is kifogásolják, hogy a minisztérium nem vetette össze az új rendszabályzatot a diákok jogállását szabályozó dokumentummal, holott abban szerepel már például az, hogy a mobiltelefonokat szigorúan tilos a tanórák alatt másra használni, mint oktatási célokra.

– nyilatkozta Constantin-Alexandru Manda, a Constanţa megyei diákszervezet elnöke, aki azt is elmondta, alaposan elemzik az új szabályzatot, és mindent megtesznek a tanulók jogainak és érdekeinek védelme érdekében.

A Hargita megyei tanfelügyelőség szerdán már értesítette a megye tanintézeteit a rendszabályzat módosításáról – tudtuk meg Görbe Pétertől. A főtanfelügyelő szerint

a kapusszolgálat eltörlése nehézséget okozhat egyes tanintézeteknek, hiszen a személyzet nem mindenhol elég nagy ahhoz, hogy állandó felügyeletet biztosítsanak az iskolaépületben.

A mobiltelefonok használatának korlátozását ugyanakkor hasznos intézkedésnek tartja, ugyanakkor megjegyezte: erről már eddig is rendelkezett számos iskola belső szabályzata. „Nem arra való a mobil, hogy a tanuló tanítási idő alatt telefonozzon. Szünetben lehet használni, a szülők is akkor hívhatják a gyerekeiket” – fogalmazott Görbe hozzátéve, nyilván vannak esetek, amikor az okoskészülékek segíthetik a tanórai tevékenységet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »