Nem sok jót jósolnak 2016-ra

Nem sok jót jósolnak 2016-ra

Több mint 20 százalékkal esett vissza az építőipar volumene az idei első negyedévben, szakértők szerint az uniós pénzek elmaradása miatt. Az építőipar ugyanakkor bizakodó, jövőre bővüléssel számolnak.

„Egy nagy korszak kapujában áll Magyarország, amikor megindulhatunk, végre lépéseket tehetünk előre” – a modern városok program első állomásán mondta ezt a miniszterelnök, még 2015 tavaszán. Orbán Viktor akkor ígéretet tett a belváros felújítására és a Fertő tavi terület fejlesztésére. Hiába a miniszterelnöki ígéret, a Fertő tónál még egy kapavágást sem tettek. A történelmi belvárosban sem változott a kép, a felújítások ugyanis még nem kezdődtek meg.

„Óriási zuhanással kezdett az építőipar az idén” – mondta el Madár István, a Portfólió.hu vezető elemzője. Az állami és uniós pénzből való beruházások elmaradását megérezte az építőipar, 20 éves mélypontra jutott a szektor.

„Az új uniós költségvetési ciklusból még alig-alig csordogálnak a pályázati pénzek, ennek megfelelően azok az infrastrukturális beruházások, amelyek nagy ütemben készültek 2014–15-ben, azok leálltak, és ennek megfelelően 20-30 százalékos visszaesést tapasztalunk az építőipar teljesítményében” – fejtette ki az elemző.

A Költségvetési Felelősségi Intézet szerint az uniós csap megnyitására kell várni. Romhányi Balázs úgy számol, hosszú távon az árakat is befolyásolhatja a brüsszeli források elmaradása.

„50-100 százalékos emelkedés kellene az építőiparban, de a probléma az, hogy emellett, ugye, maga az állam is az EU-pénzek gyorsított lehívása miatt, azon belül is különösen a beruházási kereslet növelése miatt ugyanerre a szűkös építőipari kapacitásra rajtol most rá, tehát ebből nagy valószínűséggel a jövő évben komoly problémák fognak adódni, ami többek között abban is meg fog nyilvánulni, hogy az építőipari bérek fognak jelentősen megemelkedni, tehát minden sokkal drágább lesz ezen a területen” – mondta el az intézet ügyvezetője.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége 2016-ra nem sok jót jósol. A szövetség elnöke ugyanakkor bízik abban, hogy csak átmeneti időszakról van szó. „Én azt gondolom, hogy 4-5 hónapot kell jelenleg átvészelni, és remélem, hogy nem többet” – fogalmazott Koji László. „Hogyha sokáig tartana ez a mélyrepülés, amit most meg kell élnünk, ez azzal járhat együtt, hogy a túlélés jegyében nagyon sokan megint irreálisan alacsony áron vállalkoznak, amiből a lánctartozásnak az emelkedése következik, illetve nem éri meg beruháznunk, tehát nem tudunk hatékonyabban dolgozni, hogyha legalább két évre előre nem látjuk, hogy biztosan van munkánk” – fejtette ki.

A kancelláriaminiszter már derűlátóbb. „Már most a megrendelésállomány növekszik, bár kétségtelen, hogy a teljesítésben visszaesés volt, a második félévben várható az, hogy megindulnak az EU-s források és a hazai beruházások is. Volt egy megállás, ami szerintem teljesen természetes, már ami az európai uniós forrásokból induló beruházásokat illeti, ez teljesen normális” – fogalmazott Lázár János.

Az építőipar volumene első negyedévben 150 milliárd forinttal maradt el az előző évihez képest.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »