Nem sikertörténet az egészségügyi kártya

Nem sikertörténet az egészségügyi kártya

Technikai problémák miatt leállt kedden reggel az elektronikus egészségügyi kártyák rendszere, amely szinte az egész országban elérhetetlenné vált, a problémát pedig csak öt óra múlva tudták megoldani – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS).

egeszsegbizt kartya nyugd AB-12_b

A Hotnews.ro hírportál beszámolója szerint hasonló problémák egyre gyakrabban fordulnak elő, mivel december óta nincs olyan informatikai cég, amely az egy éve bevezetett rendszer karbantartásával foglalkozik, ezt a CNAS IT-szakemberei végzik. A biztosítási pénztár tavaly nyáron hirdetett versenytárgyalást, amelyre azonban egyetlen informatikai vállalkozás sem jelentkezett, idén márciusban így újabb, 18,8 millió lej értékű licitet írtak ki.

Az elektronikus versenytárgyalásokat lebonyolító rendszer (SEAP) adatai szerint erre három cég pályázott: a Sebastian Ghiţă független parlamenti képviselő által létrehozott Teamnet International, a Hewlett-Packard (HP) és egy harmadik, több vállalkozásból álló konzorcium. A pályázati határidő május 9-e volt, a tervek szerint pedig aznap át is nézték volna a benyújtott ajánlatokat, a SEAP-ban azonban még mindig nem tüntették fel a versenytárgyalás nyertesét, amellyel egyébként hároméves szerződést fognak kötni, a karbantartó és más technikai szolgáltatásokért járó költségeket pedig állami költségvetésből biztosítják.

A CNAS keddi közleményében arra is rámutatott, hogy amíg az elektronikus kártyák rendszere elérhetetlen, a háziorvosoknak és más egészségügyi szolgáltatóknak papíron kell kibocsátaniuk a kórházi küldőpapírokat, recepteket, ezeket pedig 72 órán belül regisztrálniuk kell online is. A hálózat beüzemelése – általános forgalmi adó (áfa/TVA) nélkül – 87,6 millió lejbe került, ezt a HP Románia és a Novensys Corporation végezte, a szerződést még 2012-ben írták alá.

A kártyarendszerre vonatkozó versenytárgyalás mellett a CNAS márciusban egy másik, 8,3 millió lej értékű licitet is meghirdetett: a nyertes cég feladata a biztosítással rendelkező személyeket nyilvántartó egészségbiztosítási informatikai platform (PIAS) karbantartása lesz. A Digi24 hírtelevízió szerint egyébként az elektronikus kártyák rendszere általában pénteken omlik össze, mivel az orvosok aznap töltik fel időszakos jelentéseiket.

„Nem egy sikertörténet” az elektronikus egészségügyi kártyák hálózata Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház orvos igazgatója szerint, aki lapunknak úgy fogalmazott: a rendszer az alkalmazottak és a páciensek életét is megkeseríti. „A betegnek hosszasan kell várakoznia a rendelőben, mert nem tudjuk érvényesíteni a kártyát, egy helyben toporgunk, közben kint számos páciens ellátásra vár” – panaszolta a szakember.

Rámutatott: a rendszer nem felel meg a technikai elvárásoknak, nem bírja az óriási adatforgalmat, csúcsidőben egyszerűen leáll. „Amikor a kórházban elkezdünk dolgozni, reggel hét órakor még zökkenőmentesen működik, de amikor nyolc óra után a háziorvosok is elkezdik használni, érezhetően lelassul” – magyarázta Antal Álmos. Az igazgató úgy tudja: a kártya azonosítása terheli le rendkívüli mértékben a programot, ezért amikor egy időben több azonosítót próbálnak érvényesíteni, a szoftver lefagy.

A kórházigazgató ugyan elismerte, hogy a rendszer bevezetése óta nem fordult elő, hogy egy szolgáltatást kétszer is elszámoljanak, ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy azóta olyan nagyszabású korrupciós ügyekre derült fény az ágazatban, hogy „valószínű, nem ez a legnagyobb probléma”. „Más megoldást kellene keresni, vagy szükség volna az informatikai rendszer fejlesztésére, de senki nem mer lépni, hiszen a működtető és karbantartó cégek vezetői is ügyészségi vizsgálat alatt állnak” – magyarázta Antal Álmos.

Az igazgató arra utalt, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indított Vasile Ciurchea, a CNAS volt igazgatója ellen korrupciós ügyek miatt. A vádirat szerint 2007 és 2009 között a biztosító és a HP Románia illetékesei az intézmény rendszerére vonatkozó szerződés keretében több, túlságosan drága IT-szolgáltatással kapcsolatos megállapodást írtak alá. A CNAS azzal is törvényt sértett, hogy nem írt ki licitet, hanem elfogadta a HP ajánlatát. A kár értéke eléri a 16 millió eurót. Ciurchea hétvégén jelentette be lemondását, személyes okokra hivatkozva.

Antal Álmos szerint érthetetlen, hogy nem sikerül hatékony rendszert működtetni Romániában, hiszen például Észtországban egyetlen kártya összesíti a személyi igazolványt, a jogosítványt és az egészségügyi azonosítót, és nincsenek fennakadások a rendszerben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »