Nem reklámozhatják csak magyarul az Igazi Csíki Sört

Nem reklámozhatják csak magyarul az Igazi Csíki Sört

Felfüggesztette az Igazi Csíki Sör gyártójának magyar nyelvű reklámtevékenységét egy szerdai ellenőrzés után a Hargita megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal – közölte a gyártó Facebook-oldalán.

igcsiks_b

Hajdu Gábor, az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Project Kft. jogi képviselője az MTI-nek csütörtökön elmondta, egy Kovászna megyei feljelentés alapján vizsgálta meg reklámjaikat a Fogyasztóvédelmi Hivatal Hargita megyei központja. Megjegyezte, a kifogásokat elsősorban a Noé bárkája elnevezésű nyereményjátékukkal kapcsolatban fogalmazták meg, de a cég egyéb reklámanyagait is vizsgálták.

A február 15. és augusztus 31-e között zajló játék lényege, hogy az Igazi Csíki Sör fogyasztói háziállatot: galambot, nyulat, sertést vagy lovat nyerhetnek. A nyereményről a kupak felirata tájékoztatja őket. „Azt kifogásolták, hogy a cég csak magyar nyelven reklámoz” – magyarázta Hajdu Gábor.

A jegyzőkönyv szerint a hivatal 5000 lej bírságot rótt ki a sörgyártóra, és felfüggesztette a cég reklámozási tevékenységét a törvényesség helyreállításáig. A jegyzőkönyv kiállítói megállapították, hogy a sörgyártó kizárólag magyar nyelven folytat reklámtevékenységet, és sérti a fogyasztók érdekeit azzal, hogy nem nyújt számukra korrekt, teljes és egyértelmű tájékoztatást. Hajdu Gábor elmondta, mindenképpen a jegyzőkönyv érvénytelenítését kérik a bíróságon.

„A 21. századi szabadpiaci körülmények között egy cégnek meg kell tudnia választani, hogy milyen célközönsége van, mi a víziója, és hogyan mutatja be a termékét. Mi magyar arculatot adtunk a termékünknek, de a törvény által előírt információkat a címkén román nyelven is feltüntettük” – nyilatkozta az MTI-nek a cég képviselője.

igazi csiki sor vn 006_b

Laurenţiu Moldovan, a Fogyasztóvédelmi Hivatal Hargita megyei központjának magyarul kiválóan beszélő főfelügyelője az MTI-nek nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a sörgyár a jegyzőkönyv félremagyarázásával próbál népszerűségre szert tenni. Hozzátette: a cég elleni feljelentés a csíki sör Noé bárkája című nyereményjátékára vonatkozott. A panaszos azt kifogásolta, hogy a játékszabályokról nem lehet román nyelven tájékozódni. Megjegyezte, a sörgyártó képviselői azt állították, hogy vannak román nyelvű szórólapjaik is, ezeket azonban nem mutatták be.

Laurenţiu Moldovan hozzátette, a nyereményjátékot függesztették fel addig, míg be nem mutatják a román nyelvű tájékoztatót is. „Ha két perc múlva van román szórólap, akkor folytathatják a játékot” – jelentette ki a fogyasztóvédő, aki cáfolta, hogy a felfüggesztés általánosan a cég reklámtevékenységére vonatkozna.

Mint ismeretes, a Heineken Románia 2014-ben többek között az Európai Belső Piaci Harmonizációs Hivatalnál (OHIM) emelt kifogást a Lénárd András üzletember tulajdonában álló Csíki Sör Manufaktúra által palackozott Igazi Csíki Sör márkanév levédése ellen. A közösségi védjegyeljárásokat lefolytató alicantei hivatal tavaly elutasította a Heineken keresetét, megállapítva, hogy az Igazi Csíki Sör és a holland multinacionális vállalat terméke, a Ciuc Premium között sem megjelenésében, sem kiejtésileg, sem tartalmilag nem áll fenn hasonlóság.

A romániai bíróságon azonban folytatódik a két sörgyártó közötti pereskedés, miután a Hargita megyei törvényszék tavaly – helyt adva a Heineken Románia keresetének – úgy ítélkezett, hogy szellemi tulajdont sértett a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrát üzemeltető cég az Igazi Csíki Sör márkanév használatával.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »