Nem rázta meg a légiipart a terrortámadás

Hatással volt a keddi merénylet a Brüsszelt érintő légi közlekedésre és a légitársaságok részvényáraira egyaránt, ám a légiipar egészét nem rázta meg különösebben a tragédia – legalábbis az eddigi jelek szerint.

Lapunk megkeresésére Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője elmondta: a Liszt Ferenc repűlőtér környékét és az oda vezető utat a Terrorelhárítási Központ és a rendőrség biztosítja és megemelték a repülőtér biztonsági szolgálatának készültségi szintjét is. Az utasoknak azonban nem kell a megszokottnál szigorúbb és hosszabb ellenőrzésre készülniük; mint ahogy eddig is, a járat indulása előtt tanácsos két órával kiérni a repülőtérre, elegendő időt hagyva az esetleges sorok miatt időigényes csomagfeladásra, a biztonsági ellenőrzésre, valamint a megfelelő kapu megtalálására. A légitársaságok sem kezdeményeztek szigorúbb biztonsági felügyeletet, így a megnövekedett terrorveszély általánosságban nincs befolyással az európai légiközlekedésre.

Indulás előtt öt órával

Nagyobb módosításokkal kell számolniuk ugyanakkor azoknak, akik a napokban Brüsszel érintésével repülnének: a Wizz Air közleményében arra kérte a belga fővárostól hatvan kilométerre fekvő Charleroi-ra, vagy onnan Budapestre utazni szándékozó ügyfeleit, hogy az indulás előtt öt órával jelenjenek meg a repülőtereken. A diszkont légitársaság díjmentesen visszaváltotta azon jegyeket, amelyek a tegnapi napra vonatkoztak a két város között és az átfoglalásért sem számoltak fel pótdíjat. Hasonlóan járt el a Ryanair és a Lufthansa-csoport is a Brüsszelbe utazók tekintetében.

A Lufthansa az MTI megkeresésére azt közölte, hogy 25 brüsszeli járatát törölte a csoport, amelybe a Brussels Airlines is beletartozik. Akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes. Budapest és Brüsszel között közvetlenül a Brussels Airlines, a Wizz Air és a Ryanair közlekedik, a légitársaságok naponta menetrendtől függően 5-6 járatot indítanak Budapestről.

Esés a tőzsdén

A terrortámadás kisebb-nagyobb hatással volt a légitársaságok részvényeinek árfolyamára is: Az Air-France-KLM papírjai nem sokkal a robbanások után már négy százalékos mínuszban voltak, de az American Airlines és a Delta Air Lines is három százalékkal gyengült. A Wizz Air londoni börzén forgó részvényei 2 százalék körüli esést könyvelhettek el, míg a Ryanair és a Lufthansa a hétfői záróárhoz képest egyaránt nagyjából 2,5 százalékos mínuszban volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »