Nem plagizált a Led Zeppelin

Nem plagizált a Led Zeppelin

A Led Zeppelin Stairway to Heaven című számában hallható zenei futam jelentősen különbözik a Spirit együttes Taurus című hangszeres szerzeményétől – mondta ki egy Los Angeles-i bíróság esküdtszéke csütörtökön, elutasítva az egykori amerikai zenekar néhai gitárosa jogi képviselőjének a világhírű brit banda ellen benyújtott keresetét.

Az esküdtszék döntése a Led Zeppelin győzelmét jelenti a Los Angelesben egy hete folyó perben, amelyet a néhai gitáros, Randy Wolfe vagyonának kezelője indított annak megállapítására, hogy a rocktörténelem egyik legnagyobb balladájának nyitódallamát az egykori Spirit együttes 1968-as, Taurus című hangszeres szerzeményéről másolták-e szerzői.

Randy Wolfe 1966–67-ben írta a Taurus című számot, évekkel a Led Zeppelin 1971-ben bemutatott, Stairway to Heaven című dala előtt. A felperesek azt akarták elérni, hogy Wolfe-ot társszerzőként ismerjék el, és fizessenek az elmaradt szerzői jogdíjért és kompenzációként 40 millió dollárt (11,2 milliárd forintot).

A polgári jogi perben a bíróság meghallgatta a brit banda énekesét, Robert Plantet és gitárosát, Jimmy Page-et is, akik azzal érveltek, hogy a gitáraláfestés egy közismert egyszerű zenei futam, és az 1600-as évekre visszamenőleg találni olyan dallamokat, amelyekben felhasználták.

Jimmy Page elismerte ugyan, hogy van egy példánya a Spirit azon lemezéből, amelyen a dal megjelent, ám a dalt nem ismerte, amikor szerzeményét írta.

A tárgyaláson ugyan nem játszották le a Taurus című dalt, de mindkét fél számos gitár- és zongorainterpretációt adott elő igaza bizonyítására.

Francis Malofiy, a vagyonkezelő ügyvédje csalódottságának adott hangot a bírósági döntés miatt. „A valóság az, hogy bizonyítottuk: hozzáfértek a számhoz. Ám ők azt állították, hogy soha nem hallották azt” – mondta.

Page és Plant, akik mindvégig részt vettek a tárgyaláson, nem mutattak semmilyen érzelmi reakciót az ítélet kihirdetésekor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »