„Nem párbeszéd zajlik most az Országgyűlésben”

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött meg az Országgyűlés hétfői monstre ülése, mely során a képviselők 10 órán keresztül fognak vitatkozni az alaptörvény hetedik módosításáról, azaz hazánknak a brüsszeli kötelező kvótákkal szembeni alkotmányos szintű védelméről.

Az már reggel kiderült, hogy változik a program, így a vita előtt nem lehet majd kérdezni Orbán Viktor miniszterelnöktől, hiszen a vita a korábbi tervek alapján 12:30-tól kezdődött volna (az azonnali kérdéseket követően), ezzel szemben az alaptörvény-módosításának tárgyalása várhatóan 9.50-től kezdődik a miniszterelnök felszólalásával. Az időpontváltozást a Fidesz-frakció kezdeményezte.

Így már egészen más áthallása van Jakab István (Fidesz) üléslevezető elnök kiszólása:

„nem párbeszéd zajlik most az Országgyűlésben, hanem meghallgatjuk egymást”.

„Perverz újraelosztás”

A nap nem kezdődött jól, már reggel kilenckor az adókról beszéltek a parlamentben; “Az adóemelések kormánya” címmel Szél Bernadett, az LMP társelnöke hangsúlyozta, hogy a Fidesz mindent megadóztatott, amit meg lehetett adóztatni.

Az személyi jövedelem adó “mint egy perverz újraelosztást” mutatta be, ami elvesz a szegényektől és a gazdagokat gyarapítja.

Tállai András államtitkár válaszában leszögezte: ez a kormány nem az adóemelések kormánya, “összességében mint az szja, mind az áfa terén komoly eredményeket tud fel mutatni a kormányzat”.

Tállai szerint (aki nem mellesleg a NAV vezetője is) a progresszív adózás milliárdokat venne ki az emberek zsebéből.

Van közmunka – van minden

Korózs Lajos (MSZP) napirend előtti felszólalásában ismertette a magyarországi szegénység állapotát, és üdvözölte azt is, hogy a Népszabadság szerkesztősége a Fedél nélkül című hajléktalanok által értékesített kiadványban publikálnak.

“Hetvenháromezer olyan nyugdíjas él hazánkban, akiknek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot” – magyarázta a szocialista politikus, miközben a korkedvezményes nyugdíjat eltörölték. “nincs mese, Önöknek buknia kell” – tette hozzá.

Rétvári Bence államtitkár szerint erre egy mondatban is lehet válaszolni. Mint elmondta, az a legjobb szociális lépés, ha valakinek van munkahelye. Felhozta, hogy 600 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010 előtt – utalt itt a közmunkásokra a fideszes politikus. Rétvári beszédében felhozta a vizitdíjat is (igen, 2016-ban is lehet ez téma).

Országkárosítók

Évek óta küzd a Jobbik egy tisztább és átláthatóbb közéletért – jelentett ki a jobbikos Szilágyi György. Emlékeztetett, hogy a Fidesz sem a Quaestor, sem pedig az offshore cégek kapcsán nem nyilatkoztak a fideszes képviselők arról, hogy volt-e pénzük ezekben a cégekben.

„6,5 milliárd forintot vettek ki a Quaestor-ból az utolsó nap, tehát valakinek tudnia kellett a belső információkról”

– emlékeztetett a honatya. A külügyi tárca cégei, korábbi kormánytanácsadó is szerepelnek ezen a listán, tette hozzá.

Szilágyi szerint mindez azt bizonyítja, hogy takargatni valója van a Fidesznek, Hány olyan fideszes lehet még, aki eltitkolja az offshore-vagyonát, ezzel megkárosítva a magyar államot? – tette fel a kérdést Szilágyi.

Felidézte Lázár János valótlanságát is, a kancelláriaminiszter szerint csak neki és Orbán Viktor feleségének ismert a vagyonnyilatkozata, miközben a jobbikos képviselőké már két éve elérhető a világhálón.

Dömötör Csaba válaszában elmondta, hogy a Quaestor-károsultak 134 milliárd forintos kártérítésben részesülnek. Sok a tennivaló, de nem állíthatja, hogy a kormány semmit sem tett az átláthatóság ügyében – tette hozzá.

Ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni egy tetszőlegesen kiválasztott baloldali pártot a Jobbiktól, vélekedett Dömötör, mindezt azzal magyarázta, hogy nem volt kampányfelelőse az ellenzéki pártnak a kvótareferendumon. Igen, ez a válasz a kormányzati válasz a korrupcióra.

Kovács Béla és Volner János után Dömötör Csaba még Szegedi Csanádot is felelevenítette, mint állítólagos jobbikos korrupciós ügyeket.

A napirend előtti felszólalások után Orbán Viktor miniszterelnök szólal fel. Az MSZP már is kivonult a teremből.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »