Nem nyomoznak kötvényügyben

Több feljelentés is született a letelepedésikötvény-üzlet miatt, azonban a magyar hatóságok egy esetben sem találtak semmi rendkívülit. Ennél már csak a nyomozást lezáró indoklások beszédesebbek.

Megszüntette a a rendőrség azt a nyomozást, amelyet lapunk letelepedési kötvényekkel kapcsolatos bejelentése alapján indított el – közölte megkeresésünkre a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK). Bejelentésünkben olyan esetekre világítottunk rá, amelyekben a bizottság furcsa módon döntött a forgalmazási engedélyekről.

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a nyomozók tudnak-e számolni. Az Országgyűlés gazdasági bizottsága ugyanis tavaly december 15-én két közvetítőcég forgalmazási engedélyét vonta vissza, mondván, nem értékesítettek az elmúlt három évben legalább száz államkötvényt. Mindez úgy történt, hogy egyik cég esetében sem járt még le az indokként említett hároméves határidő: a Discus Holdings 2013. április 29-én, míg a Euro-Asia Investment Management 2013. június 10-én kapott engedélyt a kötvények forgalmazására. A rendőrség szerint ebben az ügyben azért nem nyomozhat, mert „a feljelentő a visszavonásról készült határozatokat nem csatolta, elérhetőségét nem jelölte meg”. Csakhogy a BRFK által kifogásolt dokumentumok bárki számára hozzáférhetők a parlament honlapján. A lapunk által tett bejelentés során felfedtük a bejelentő személyét, e-mail címét, sőt a mobiltelefonszámát is megadtuk.

Beszédes volt a másik ügyben tett bejelentésünkre adott rendőrségi indoklás is. Az akkor még Rogán Antal vezette gazdasági bizottság ugyanis rejtélyes módon azelőtt (2013. május 23-án) ütötte rá a pecsétet a VolDan Ltd. és az S&Z Program Ltd. kötvényforgalmazási kérelmére, hogy azt a liechtensteini igazságügyi hivatal május 27-én kiadta volna. A BRFK viszont arra a következtetésre jutott, hogy nem történt bűncselekmény. Szerintük azért sem valósult meg közokirat-hamisítás, mert a testület 2013. június 10-én adta meg a forgalmazási engedélyt. A május 23-i és május 27-i időpont pedig a rendőrség szerint a „határozatok keletkezését megelőzően volt, így nem releváns körülmény”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »