Nem mutathatóak ki a fogamzásgátlók a Balatonban

A Balatonban egyelőre kimutatási határérték alatt van a fogamzásgátló hormonok koncentrációja – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfőn az MTI-vel.

A közleményben azt írták, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tihanyi limnológiai intézetének munkatársai azt kezdték vizsgálni, milyen élettani hatást gyakorolnak az emberi eredetű fogamzásgátló gyógyszerek maradványai a vízi ökoszisztémákra, milyen idegrendszeri változásokat okoznak a hormonok a csigákban és a halakban, és befolyásolják-e a fogamzásgátlók a vízi élőlények szaporodását.

A kutatók a Balaton és a Zala vízgyűjtő területén mérik a fogamzásgátló hatóanyagok – a progesztogén és az ösztrogén – koncentrációit, és eddig azt tapasztalták, hogy a koncentrációk nem magasabbak a nemzetközi átlagnál – emelték ki.

A méréseket a Balaton és a Zala vízgyűjtőjén végezték, ami azt jelenti, hogy ezek a fogamzásgátló hormonok a Balatonba is bejuthatnak, de egyelőre magában a tóban a jelenlegi kimutatási határérték alatt vannak a koncentrációk. A Balaton vízminősége kiváló – tették hozzá.

Nem szűrik ki a szennyvízből

A 2017 végéig zajló kutatást azért kezdték el, mert – szakirodalmi adatok szerint – a szteroid fogamzásgátló hormonmolekulák nagy részét nem szűri ki a szennyvízből a szennyvíztisztító telepeken alkalmazott háromlépcsős tisztítási technológia. Így a biológiailag aktív hormonok és bomlástermékeik 70-90 százaléka az élővizekbe jut a tisztított szennyvízzel – olvasható a közleményben.

Június elején a Hírado.hu írt arról – az M1 Kék bolygó című műsorában elhangzottak alapján –, hogy a női fogamzásgátló tabletták hormontartalma a Balaton vízgyűjtő területén már egyértelműen kimutatható.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »