Nem most van az ideje, hogy búcsút mondjunk a bioüzemanyagoknak

Az EU május elején közölte, hogy visszavonja a 2009-ben kiadott irányelvet, amely szerint a megújuló energiaforrások közlekedési üzemanyagokon belüli részaránya 2020-ig uniós szinten 10%-ra történő emelését tűzte ki célul – írja az euractiv.com. Az EurActiv elemzője (Dick Roche) értetlenül áll a javaslat előtt, mivel a tagországok többsége helyesnek tartotta a célt, és néhány éven keresztül nagyon komoly munkát végzett a megvalósítása érdekében.

Környezetvédők és iparági szakértők egyaránt meg voltak győződve arról, hogy az Európában előállított bioetanol használata elősegíti a klímaváltozás káros hatásainak és az európai országok ásványiüzemanyag-importtól való függőségének mérséklését, serkenti a vidékfejlesztést, munkahelyeket és többletjövedelmet teremt, és kevésbé környezetszennyező üzemanyagot biztosít a közúti közlekedéshez.

Néhány év elteltével azonban – éppen akkor, amikor már gazdaságosabb és nagyobb hatékonyságú bioüzemanyagokat fejlesztettek ki – egyes angol szakértők azzal kezdtek érvelni, hogy bár a bioüzemanyagoknak közvetett földhasználat-változásra (ILUC) gyakorolt hatása alacsony, de a világban azok termeléséhez őserdőket irtanak ki, aminek az ILUC-hatása nagyon is erős.

A bioüzemanyag-ellenes lobbi az érveléseiben előszeretettel hivatkozik a más földrészekről importált alapanyagok, főként a pálmaolaj előállításának káros (üvegházhatásúgáz-kibocsátást növelő) következményeire, az európai bioüzemanyag (bioetanol) termelésének azonban semmi köze sincs a pálmaolajimporthoz.

Ezt a Bécsi Egyetem 2014-ben elkészült, de csak ez év áprilisában közzétett tanulmánya és a Globiom-jelentés az európai bioüzemanyag-termelés előnyeivel együtt egyértelműen bebizonyította.

Itt tehát – amint azt a témával foglalkozó más cikkek is igazolják – a bioüzemanyag-ellenes lobbi nyomásgyakorlásáról van szó. „A EU döntéshozói engedtek egy olyan nyomásnak, amelynek forrását máig sem sikerült megfelelően tisztázni“ – állapítja meg az euractiv.com.

forrás: agroinform.com


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »