Nem mondanak le a bodoki borvíztöltőről

Nem mondanak le a bodoki borvíztöltőről

Nem adja fel a Kovászna megyei önkormányzat és a közeli Sepsibodok község polgármesteri hivatala azt a tervet, hogy megvásárolják a bodoki ásványvíz-palackozó üzemet – szögezte le kedden Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke a testület rendkívüli ülésén.

tamas_sandor_bTamás Sándor (archív felvétel)

Tamás emlékeztetett: a múlt heti nyílt árverésen a két hivatal közös ajánlata alulmaradt egy bukaresti cégével szemben. A továbbiakban azonban „árgus szemekkel” figyelik, hogy a nyertes a 21 napos határidőn belül kifizeti-e a 3,2 millió lejes vételárat, ellenkező esetben ugyanis ismét ki kell írni a licitet, így az önkormányzatok újra próbálkozhatnak, hogy közvagyonba kerüljön a nagy múlttal rendelkező, de a privatizálás után csődbe vitt borvíztöltő.

A múlt heti árverésen az üzemhez tartozó ingatlanokat értékesítették, a gyártósort már korábban eladták. A kikiáltási ár 1,8 millió lej volt, a felértékelő szakember szerint pedig a piaci érték ennek kétszerese, 3,2 millió lej, a hatályos törvények szerint pedig közpénzből nem lehet ennél nagyobb ajánlatot tenni. Ezt ki is használta a bukaresti cég, amely 10 százalékkal többet ígért. Tamás Sándor szerint még van remény, hiszen hatalmas összegről van szó, könnyen előfordulhat, hogy 21 nap alatt nem tudják kifizetni. A bodoki önkormányzat újraindítaná az ásványvíztöltőt.

A községben több mint száz évvel ezelőtt kezdtek el borvizet palackozni, a település forrásának pedig jelenleg is évente 10-12 millió literes hozama van, ezt néhány éve még maximálisan kihasználták, jelenleg a nedű nagy része a patakokba folyik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »