Nem mindennapi kiadvánnyal rukkoltak elő Pécsett

Nem mindennapi kiadvánnyal rukkoltak elő Pécsett

A világon is ritkaságnak számító orgonakatalógust adott ki a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra. A cég nemcsak komplett hangszereket, de alkatrészeket is gyárt, erre a világon csak nagyon kevés cég vállalkozik.

A pécsi székesegyház hangszerét az orgonaépítő manufaktúra újította fel. Az ország legnagyobb manuális orgonáján 35 ezer órát dolgoztak. A tíz méter magas hangszerbe több mint százhúsz méter szélcsatornát építettek be, a játékmechanika hossza pedig több mint két kilométer.

„Előzőleg kisebb hangszereken szolgáltam Szolnokon, illetve Debrecenben. Ez a legnagyobb léptékű orgona, amelyet ilyen módon használhatok liturgiában. Rendkívül jól kiszolgálja a liturgikus alkalmakat” – mondta Kovács Szilárd orgonaművész, a pécsi székesegyház orgonistája.

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrának csaknem 300 partnere van szerte a világon. A cégnek most készült el az alkatrész-katalógusa, amely Magyarországon egyedülálló, de a világon is kevesen vállalkoztak eddig hasonlóra. Nemzetközi szinten kevés olyan cég van, amely vállalja, hogy alkatrészgyártásban az orgonaépítők beszállítója legyen, hiszen ezzel versenytársát segíti abban, hogy piacon maradjon.

„Cégünk huszonnégy éve alakult, és 1999-ben már megálmodtuk azt, hogy szeretnénk orgonaépítő kollégáinknak, akár konkurensnek is segíteni azzal, hogy amire nincs idejük, nincs helyük, vagy nincs tudásuk, azt mi elkészítjük nekik, hogy jó minőségben beépíthessék az orgonáikba” – fogalmazott Budavári Attila, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. ügyvezetője, orgonaépítő mester.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »