Nem mindenkinek tetszik az oktatási minisztérium új „diákkódexe"

Nem mindenkinek tetszik az oktatási minisztérium új „diákkódexe"

Már minisztériumi szinten is vitatott, pedagógusok szerint pedig többnyire fölösleges az oktatási tárca által közvitára bocsátott „diákkódex”, amely többek közt tiltaná a mobiltelefonok használatát az iskolákban.

w kozepiskolaso-kr-008_or_b

Közvitára bocsátotta az oktatási minisztérium az állami- vagy magániskolákban tanuló diákok jogait és kötelezettségeit előíró tervezetet. A szaktárca honlapján elérhető dokumentum többek közt betiltaná a mobiltelefonokat az iskola területén, a készülékeket ezentúl – a sürgősségi eseteket leszámítva – csak akkor lehetne használni a tanórák idején, ha szerepük van az oktatási folyamatban. A „diákkódex” rögzíti továbbá, hogy az iskolai program legtöbb hét órát tarthat naponta, a különböző felmérők eredményeit pedig legtöbb 15 munkanapon belül kell közölni a diákokkal. A dokumentumban az is szerepel, hogy a tanintézetek vezetői nem tilthatják meg a diákok belépését az iskola területére, ha nem viselnek egyenruhát.

Eltérő minisztériumi vélemények

A tervezet tartalmával kapcsolatos vélemények már minisztériumi szinten is megoszlanak: míg Adrian Curaj miniszter a diákok érdekvédelmi szervezeteivel folytatott konzultációk alapján kidolgozott dokumentumot rendkívül fontosnak nevezte, a Krónikának nyilatkozó Király András oktatási államtitkár szerint nem több, mint pótcselekvés. Király emlékeztetett, a közvitára bocsátott „diákkódex” még Ecaterina Andronescu minisztersége alatt született, aki a tanügyi törvény mellett a pedagógusok és a diákok számára is hasonló statútumok kidolgozását javasolta.

„Nem valószínű, hogy ez a tervezet az oktatás minőségét javítja majd, mint ahogy az sem, hogy ezáltal megvalósul majd a rendszer működőképessé tétele. Ha felkészült diákokat akarunk, akik betartják a kötelezettségeiket, és élnek a jogaikkal, akkor elsősorban egy diákbarát oktatási rendszerre lenne szükség” – szögezte le lapunknak az oktatási államtitkár. Meglátása szerint fölösleges szabályozni, hogy egy diák napi hét óránál többet nem lehet az iskolában, amikor egy általános iskolás gyerek a tanterv szerint is heti 34-35 órát tölt az iskolapadban, tehát épp napi hét órát, ami Király szerint amúgy is túl sok.

iskola telefon nf2_b

„Egységes egészként kellene tekinteni minden szereplőre: a tanárra, a diákra és a szülőre, nincs értelme ezeket különválasztani. A tanügyi törvény általános rendelkezései amúgy is kitérnek a diákok jogaira és kötelezettségeire, azonkívül minden iskolának van egy belső rendszabályzata, amely a tervezethez hasonló előírásokat rögzít. Király András a közvitát is értelmetlennek tartja, szerinte ezzel a nagyhangú érdekcsoportok kerülnek előtérbe, holott ezeket a kérdéseket a szakmai szervezeteknek kellene megbeszélniük.

Házirend telefonhasználatra

A mobiltelefon használatával kapcsolatosan a lapunk által megszólaltatott pedagógusok úgy vélik, a tervezet semmi újat nem mond. Mint mondták, a tanintézetek belső szabályzatban rögzítették eddig is, hogy milyen módon korlátozzák ezeknek az eszközöknek a használatát. Olyan tanintézet is van, ahol a tanár határozhatja meg, hogy milyen esetekben lehet mobil- vagy okostelefont és táblagépet használni. „Egyes tanintézetekben egy szekrénybe teszik a készülékeket a tanulók, miután kikapcsolták, vagy néma üzemmódra állították. Máshol a táskákból nem vehetik elő. Csakhogy előfordul olyan is, hogy szükséges az internet használata, ami éppen akadozik az iskolában” – magyarázta Barabás Miklós, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium történelem szakos tanára.

A pedagógus elmondta, ő nem engedi a mobiltelefon használatát, ezt a tanítványai is tudják, és tiszteletben is tartják. Egy másik tanár elmondta, szakközépiskolában tanít, ahol elég nehéz a diákokkal elfogadtatni a telefon használatának tiltását, ez szerinte az elitiskolákban „valamiért sokkal könnyebben megy”.

Vörös Alpár, a kolozsvári Apáczai Csere János Gimnázium igazgatója is úgy értékelte, az új tervezet semmi rendkívüli előírást nem tartalmaz, a dokumentumban szereplő szigorításokat a tanintézetek már rég önállóan szabályozták, mivel ezek az eszközök alkalmasak különböző visszaélésekre.
„Azt hiszem valamennyi szülő és tanár számára teljesen egyértelműek ezek a korlátozások. Szükség volt korábban ezekre a belső törvényekre, mivel a gyerekek állandóan elővennék a telefonjukat és ezt valamilyen módon korlátozni kellett” – mondta az igazgató.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »