Nem mindegy, milyen útlevéllel utazunk

Mindegy, hogy valaki távoli földrészek felfedezésére vágyik, vagy egyszerűen csak egy trópusi szigeten Margarita-koktélt kortyolgatva szeretne gyönyörködni az óceánban, utazásához a legfontosabb kellék az útlevele: minél erősebb az, annál szélesebbre nyílik számára a lehetőségek palettája. A Visual Capitalist által feldolgozott Passport Index a világ 199 országának utazási dokumentumait rangsorolta, keresve a legerősebbeket. Az összeállításban figyelembe vett szempontok közül a legfontosabb a vízum nélkül elérhető országok száma volt. Azok az úti okmányok, amelyekkel legalább 150 országba lehet külön engedély nélkül belépni, általában egyszerűen szereznek a világ többi pontjára is erre engedélyt. A leggyengébb útlevelek ugyanakkor egyben azt is jelentik, hogy az ilyenekkel rendelkezőket jóval erősebben ellenőrzik a belépési pontokon szerte a világban.

Forrás: DPA

Az utazási statisztikákat ismerve az élmezőny összetétele annyira nem meglepő: a legnagyobb utazó nemzeteké a legerősebb útlevél. A globális listát Németország, Szingapúr, Svédország és Dél-Korea vezeti. Az európai top 10-ben a listavezetők és a skandináv országok mellett helyet kapott még Olasz-, Francia-, Spanyolország és az Egyesült Királyság is. Itt a mezőny viszonylag kiegyensúlyozott.
Kicsit más a kép Ázsiában, ahol mindössze négy olyan ország van, amelynek útlevelével több mint 150 ország látogatható vízummentesen, és a top 10-be már 121 vízummentesen elérhető ország mellett be lehetett kerülni. E kontinensen található a legtöbb olyan ország is, amely polgárainak utazási lehetőségei elég korlátozottak.

Észak-Amerika két nagy állama, az Egyesült Államok és Kanada egyaránt erős útlevéllel rendelkezik (157, illetve 155 ország látogatható vízummentesen), de tartalmát illetően kicsit más a kép. Míg az USA polgárai Örményországba, Egyenlítői-Guineába, a Mar­shall-szigetekre és a Közép-afrikai Köztársaságba külön engedély nélkül beléphetnek, ez a lehetőség a kanadaiaknak nem adott, viszont Bolíviát, Venezuelát és Gambiát látogathatják, ahová déli szomszédjuk polgárainak kell külön kérvényt benyújtaniuk.

Előkelő helyen
A magyar útlevéllel a Passport Index szerint 150 országba lehet vízummentesen utazni. A rangsorban hazánk a 29. helyen szerepel Ausztria, Málta, Csehország és Izland után, megelőzve Szlovéniát, Szlovákiát, Lengyelországot és Litvániát. | VG

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »