Nem mind technika – Könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön

Nem mind technika – Könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön

Rendezvénysorozattá vált immár a Székelyföldi Grafikai Biennálé, az idei – negyedik – kiadásának jövő szerdai tárlatát és díjkiosztóját több „ráhangoló” esemény előzi meg. Ilyen volt a pulzArt-ba beleolvadt kortárs lengyel plakátkiállítás, és ilyen a Szepessy Béla grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézete vezetőjének csütörtöki könyvbemutatója, illetve péntek délelőtti műhelymunka-foglalkozása is.

A Nyomódúc és/vagy számítógép címmel megjelent, Szepessy Béla doktori dolgozatának olvasmányos formában átírt változata kézikönyv a laikus kiállításnézőknek a sokszorosító grafikáról – ismertette a könyvbemutató felvezetőjében Siklódi Zsolt képzőművész, a Székelyföldi Grafikai Biennálé kurátora.

A könyv szépsége, hogy a hagyományos és számítógépes grafika határeseteit is boncolgatja, ezek által a szerző megpróbálja meghatározni, meddig művészet és honnan mesterség a tág értelemben vett grafika – tette hozzá Siklódi Zsolt.
Kézikönyv magas fokon, hiszen bemutatja a legújabb technológiákat, de ugyanakkor a szerző esztétikai felfogása is a mai grafikáról, mely kapaszkodóként is jó világképet mutat a művészetről, szűkebben a grafikáról – méltatta a könyvet Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, a könyvbemutató házigazdája. Faggatva a szerzőt, Szepessy Béla rövid kivonatát vázolta a sokszorosító grafika történetének, melynek eredetét bő húszezer évesre taksálja: úgy véli, az ősember, aki a barlang falára helyezett kezét csöves csontból festékanyaggal körbefújta, az első sokszorosítás „atyja” volt. Onnantól a digitális technológiák kialakulásáig hosszú utat járt be az emberiség, de Szepessy szerint az egészet folyamatként kell nézni. Az a fajta digitális gondolkodás, melynek nyomán megszületett a 20. században a számítógép, már időszámításunk előtt kialakult, ami most van, az egy állomása ennek a folyamatnak – ezért kell tisztában lennünk azzal, honnan hová jutottunk el – mondta. A technika folyamatos fejlődése magával hozza a grafikai gondolkodás alakulását is, az idők során tartalmilag kellett reformálódnia, hogy a technológiai fejlődést követhesse – állapította meg. A társadalmi igényként megvalósult, könnyű módon kivitelezhető sokszorosítás maga után vonta a grafika erodálását, de ez tulajdonság, nem előny vagy hátrány – miként a digitális világban is.

A digitalizáció korában megnő a választás felelőssége, gyakorlatilag végtelenek a lehetőségek, de a végtelenek sem egyformák – és épp ezeket a végteleneket kell kordában tartani, mert a szabadság a művész felelőssége – figyelmeztetett Szepessy Béla. Számítógépes technikákat is használó alkotó művészként úgy véli, azt a fajta gondolkodásmódot, amit a fametszet, rézkarc, linómetszet kialakít, nem lehet csak digitális eszközök használatával kialakítani, a grafika készítéséhez szükséges az anyaggal való együttélés is. A digitális világ kimeríthetetlen lehetőségeket nyújt, de a műalkotás létrehozásához kell a művész gondolkodása, szeme is – állapította meg. A Székelyföldi Grafikai Biennálén is láthatóak lesznek olyan munkák, melyekről nehéz megállapítani, milyen technikákat használva készültek – holott nem minden technika, hanem technológia – mondta. Végkövetkeztetése pedig: mindent azzal a technikával kell csinálni, ami a legjobban kifejezi a gondolatot.

Váry O. Péter
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »