Nem mehetnek nyaralni a miniszterek

Finom utasításban letiltotta minisztereit, közeli munkatársait, tanácsadóit a nyári utazgatásokról, nyaralásokról Francois Hollande francia államfő – állítja e heti számában a Le Point konzervatív hetilap. A francia közszolgálati rádió által is ismertetett terv szerint az elnök ezt elsősorban a terrorfenyegetés kapcsán kialakult feszült helyzettel indokolta. Így Manuel Valls kormányfő, Bernard Cazeneuve belügy-, Jean-Yves Le Drian védelmi, Jean-Jacques Urvoas igazságyügyi és Jean-Marc Ayrault külügyminiszterek lemondhatnak a franciák által megszokott augusztusi nagy nyári utazgatásokról.

A hivatalos programja szerint maga Hollande is csak a riói olimpia megnyitójára hagyja el 48 órára az országot, illetve a brexit miatt tárgyal egyet Angela Merkel német kancellárral és Matteo Renzi olasz kormányfővel, utána végig az államfői rezidencián lesz. Az elnök augusztus 11-re, illetve a hónapban egy későbbi időpontra is nagy miniszteri értekezletet hívott össze, amelyeken hangsúlyos téma lesz a terror elleni fellépés, illetve a biztonsági kérdések. Az utazási tilalom alól csak Hollande volt felesége, Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter mentesült, aki kutatóútra az északi sarkkörre mehet.

A hazafiakra is számítanak

Ezzel kapcsolatban amúgy nemrég jelentették be, a tartalékos erők átszervezésével 1872 után ismét nemzeti gárdát kívánnak felállítani. A csoport újbóli megszervezését a nizzai ámokfutásra reagálva határozta el Hollande, mert szerinte a fegyveres állomány leterhelt, nem tudnak mindig mindenre a legfeszültebben figyelni, ezért további bevethető állományra van szükség. Így a tervek szerint a jelenleg 28 ezer fős tartalékos állományt újabb 12 ezer fővel bővítenék, ebből alakítanák ki a gárdát, amely már szeptembertől bevethető is lehet.

A hírek szerint a védelmi minisztérium írt a nemzeti, hazafias érzelmű franciáknak, akik közül eddig 2500-an jelezték, csatlakoznak az új gárdához.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »