Nem lesz újabb vizsgálat

Nem lesz újabb vizsgálat

Nem lesz újabb nyomozás a kitiltási ügyben – nyilatkozta lapunknak a Fővárosi Főügyészség. Így kedden hiába mondta ki a bíróság, hogy a milliárdos korrupciós ajánlat hátterében állók kiléte feltáratlan maradt, futni hagyják az elkövetőket. Az ügyészség szerint a korábbi nyomozás során mindent megtettek, kiderült azonban, a vádlott telefonját nem hallgatták le.

Nem vetődött fel a Fővárosi Főügyészség szerint olyan új adat vagy körülmény, amely a kedden fordulatot vett kitiltási botrány ügyében újabb nyomozás elrendelését indokolná – derül ki a szervezet lapunknak küldött válaszából. Az ügyészséghez azután fordultunk, hogy a bíróság cáfolta a diplomáciai botrányba torkollt ügy vádiratának elméletét. Eszerint T. Viktor színlelt ajánlatban beszélt az amerikai Bunge étolajgyártó cég képviselőjének arról: kétmilliárd forintért cserébe kormányzati kapcsolatain keresztül eléri az étolaj áfájának csökkentését. Ezzel szemben a bíróság kedden azt mondta ki, T. Viktor csak közvetített, miközben továbbra sem tisztázott, ki állt a korrupciós ajánlat hátterében.

– Az ügyben széles körű, kiterjedt nyomozás irányult a vádlott kapcsolatrendszerére – írta az ügyészség. Kiemelték, hogy a kapcsolati háló feltérképezését célzó nyomozás során „a sajtóban megnevezett személy”, vagyis a Századvég Gazdaságkutató Zrt. korábbi elnöke, Heim Péter tekintetében is alapos vizsgálat folyt. A korábbi hírek szerint ugyanis T. Viktor állította, Heim lett volna az a kormányközeli személy, aki közbenjár az étolaj áfájának csökkentésében. Ezzel összefüggésben pedig arról is szóltak a hírek, hogy a korrupciógyanús ügyletek miatt 2014 májusában az Egyesült Államokból kitiltottak listáján a hat fő között Heim neve is szerepel.

A körültekintő nyomozás tényét ugyanakkor némileg árnyalja, hogy a vádirat nem hivatkozott titkos telefonlehallgatások során készült jegyzőkönyvekre. Vagyis a nyomozás során a vádlott telefonját a hatóságok nem hallgatták le, ami – ahogy azt válaszában az ügyészség is elismerte – korrupciógyanús esetekben bevett gyakorlat.

– Jelen ügy tárgya egymozzanatos korrupciós cselekmény volt, nem pedig egy folyamatos, rendszeres korrupt kapcsolat – indokolta a telefonlehallgatások elmulasztását az ügyészség. Megkérdeztük, a mulasztás miatt valamelyik nyomozó hatóságnál folytattak-e belső vizsgálatot, erre azonban nem kaptunk választ.

A keddi eseményekre reagált a politika is. Az Együtt sajtóközleményben jelentette be, hogy a párt elnöke, Szigetvári Viktor ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz. Az újabb feljelentéssel Polt Péter nem bújhat ki nyomozási kötelessége alól – írják, s követelik Orbán Viktor, Szijjártó Péter, valamint a szerintük érintett kormányzati politikusok kihallgatását.

– Melyik korrupt fideszes postása volt a most elítélt T. Viktor? – kérdezte közleményében a Jobbik, és hozzátette, a magyar emberek joggal várják, hogy a Fidesz és a Századvég adjon magyarázatot az esetre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »