Nem lesz olcsóbb a tej az áfacsökkentéstől?

A kiskereskedelemben elérhető ultrahőkezelt (UHT) tejek helyett az alapanyag, vagyis a nyers tej forgalmi adója csökkenhet a jövő évtől öt százalékra – tudta meg a Magyar Idők.

Az újság szombati számában megjelent írás szerint a lap úgy tudja, hogy a döntés megszületett, a kormány már csak a technikai részletek kidolgozásán munkálkodik.

Az alapanyag forgalmi adójának csökkentésével egyébként nemcsak a tej, hanem az abból készült tejtermékek versenyképessége is javulhat a hazai piacon – olvasható a napilapban.

Egyre súlyosabb a helyzet

Az újság beszámol arról, hogy Lázár János egy pénteki fórumon elmondta: a sertéshús forgalmiadó-csökkentése rámutatott arra, hogy az alacsonyabb áfa jelentősen csökkentette ugyan a fogyasztói árakat – ezzel javítva a lakosság vásárlóerejét –, a termelők azonban a pozitív irányú intézkedésből szinte semmit nem éreztek.

Ennek oka, hogy a kereskedelem az értékesítési ár mellett a beszerzési árat is csökkentette, így a termelők kénytelenek még olcsóbban továbbadni a portékájukat a kereskedőknek, mint korábban. A tárcavezető szerint a kormány tanult ebből, a tej esetében ezért olyan intézkedést szeretne meghozni, amely a közvetlenül kifizetett támogatások mellett valós segítséget jelent a tejtermelő gazdaságoknak – írja a Magyar Idők.

A lap szerint a helyzet egyre súlyosabb, a hazai tejfelvásárlási árak mára 70 forint alá estek, sőt a kisebb termelők esetében az 50 forintot is alig éri el egy liter nyers tej ára. Ez a szint jóval az előállítási költség alatt van, és ha tovább csökken, félő, hogy tehenészetek tucatja hagy fel a termeléssel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »