Nem lesz népi hős a Viszkisből

Nem lesz népi hős a Viszkisből

A Kontroll rendezője viszi vászonra a kilencvenes évek bankrablójának, Ambrus Attilának a történetét. A jégkorongozóból lett bűnöző Antal Nimród szemüvegén át nem lesz népi hős. A vaskos, 1,1 milliárd forintos filmalapos támogatás fényében Andy Vajnáék nagy nézettségű filmet remélnek.

A június 11-ei forgatás kezdete előtt sajtótájékoztatót hívott össze a Viszkis stábja. Kétségtelen, hogy nemcsak azért van fokozott várakozás Antal Nimród rendező készülő filmjével kapcsolatban, mert költségvetéséhez a Magyar Nemzeti Filmalap az átlagos háromszorosát, 1,1 milliárd forintot tett hozzá, hanem azért is, mert Ambrus Attila, akiről szól a film, nem éppen ideális példakép, s elítélhető tetteinek esetleges mitizálása legalábbis visszásságot szülhet – kiváltképp közpénzből.

Az alkotók sietve le is szögezték, a Viszkis a valóságból merít, de a készítők fantáziájára is támaszkodik, és a tervek szerint szórakoztató módon meséli el a kilencvenes évek hírhedt bankrablójának történetét. Hutlassa Tamás producer azt mondta, alapvetően a bulvársajtó kreált annak idején afféle Rózsa Sándor-karaktert Ambrusból, és a Viszkis című film nem a hősteremtésről szól. Hutlassa szerint a film költséges műfaj, és az 1,1 milliárdból a külföldi filmek színvonalával akarnak versenyezni.

Előképként a Bonnie és Clyde és a Nagymenők lebegnek az alkotók szeme előtt. A forgatás mindenesetre a költségvetés léptékéhez igazodik: a forgatási napok számát hetvenre tervezik, ez kétszerese egy átlagos magyar játékfilmének, s a tervek szerint tíz napig csak akciójeleneteket vesznek majd fel. Az akció-kalandfilmet százharminc különböző helyszínen rögzítik, és a film tele lesz ismert magyar színészekkel, ráadásul még Ambrus Attila is játszani fog benne. Bár ismert neveket ígérnek, a két főszerepet nem ismert fiatalok alakítják. Ambrust a Színház- és Filmművészeti Egyetemen másodéves Szalay Bence, szerelmét Móga Piroska játssza majd. Mellettük a vezető nyomozót a néhány kisebb filmszerepben már feltűnő Schneider Zoltán alakítja.

Antal Nimród első játékfilmje, a Kontroll után amerikai karrierbe kezdett. Egyebek között a Ragadozók és A szállítmány című hollywoodi produkciókat rendezte meg, mielőtt Andy Vajna „hazahozta” volna. Utóbbi megállapítás ellen a rendező tiltakozott, mondván, azért van most itt, mert itt akar lenni. Úgy fogalmazott, hogy utálja a politikát, de büszke arra, hogy magyar, és mindig is azt mondta, fog még magyar filmet rendezni.

A Viszkis, azaz Ambrus Attila harminc rablást követett el 1993 és 1999 között. A rablásokkal párhuzamosan jégkorongkapusi karriert folytató sportolót 2002-ben tizenhét év börtönbüntetésre ítélték, jó magaviselete miatt 2012-ben szabadult. Ambrust saját érdekei vezérelték a bűncselekmények elkövetésében, bár a média próbálta afféle modern kori Robin Hoodnak beállítani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »