Nem lesz könnyű menet

Vasárnap este óriási, mondhatnák elsöprő erejű győzelmet aratott a Jobbik jelöltje, Janiczak Dávid Ózdon, a megismételt polgármester-választás során. Az eredmény önmagért beszél. Janiczak 64,44, míg a narancsosok jelöltje, a korábbi polgármester, Fürjes Pál 31,76 százalékot szerzett a DK-s Veres Zoltán 3,25 százalékos eredménye mellett. Azt hiszem ezen nincs mit magyarázni, ezen nincs mit okoskodni. Ez valódi, vitathatatlan siker.

Ahogy nézegettem az ózdi történésekről a beszámolókat, a választási eredmény kommentjeit és a megérdemelt ünneplés képeit, folyamatosan az új polgármester Orbán Viktornak szóló üzenete járt a fejemben: „Ma este ez itt Ózdon nem a 2014-es év utolsó választása volt, hanem a 2018-as választási szezon első választása.”

Azt hiszem, hogy ez volt a legfontosabb mondat, ami vasárnap este elhangzott. Még akkor is, ha Janiczák Dávid valószínűleg akkor, amikor mindezt abban az eufórikus hangulatban belemondta az ünneplő tömeg előtt a megafonba, nem az általa megfogalmazott mondatok mélyebb jelentésére gondolt. Pedig a legfontosabb kérdés, mégiscsak a szavak mögött rejlik.

Ózd ebben a választási ciklusban a legnagyobb település, ahol jobbikos polgármester állhat a testület élén. Ebből adódóan a következő években a média, az emberek figyelme ide irányul majd. Mindenki arra lesz kíváncsi, hogy miként boldogulnak a radikálisok, hogy milyen lesz, lehet az az új út, amit ez az oldal ajánl a választóknak. És mivel távolabbról senki nem fog belelátni az ottani mindennapokba, ezért aztán akár siker lesz, akár kudarc, azt a többség a jobbikos városvezetővel, és magával a Jobbikkal fogja azonosítani, akkor is, ha Janiczakon múlik a dolog, és akkor is, ha nem.

És azt hiszem, ez itt a lényeg.

Hírdetés

Ezért gondolom azt, hogy ez a megismételt voksolás már tényleg nem 2014-ről szólt, hanem jóval inkább a 2018-as választásokról. Ha Ózd a következő években sikeres lesz, az nagyon sokat hozhat a radikális oldalnak, ha sikertelen, rengeteget vihet. És persze ne legyenek illúzióink, tudják ezt a narancsos oldalon is. A fideszes többségű közgyűlés mindent el fog követni, hogy a város következő 5 éve kudarcokkal teli legyen, hogy Janiczak ne lehessen sikeres polgármester, hogy minden nap, amit a hivatalában tölt el, rémálom legyen számára. Arról már nem is beszélve, hogy mindenhez pénz kell, minden elképzelés megvalósításához források kellenek, amik nem biztos, pontosabban biztos, hogy nem állnak most rendelkezésre a város kasszájában.

Az eddigi siker óriási, de a felelősség, ami ezzel együtt jött, azonban még nagyobb. Nem csak a vezetőké, hanem azon ózdi polgároké is, akik most odaemelték Janiczakot maguk fölé. Mert amit a testületi üléseken a gáncsoskodások miatt nem lehet átvinni, azt majd az utcán, az utcáról tömegesen és hangosan követelve kell, vagy lehet csak kiharcolni.

Nem lesz könnyű menet, de másképp minden valószínűség szerint nem fog menni.

A tét óriási, talán nem is tudjuk, hogy mennyire.


Forrás:radicalpuzzle.blogspot.com
Tovább a cikkre »