Nem lesz idén Bethlen-szobor Marosvásárhelyen?

Nem lesz idén Bethlen-szobor Marosvásárhelyen?

Marosvásárhely szabad királyi városi rangra emelésének 400. évfordulójára, április 29-ére nem sikerült, s úgy tűnik, év végéig sem lehet felállítani Bethlen Gábor fejedelem szobrát Marosvásárhelyen.

foter_bethlen-8381_bA szobor makettjeSoós Zoltán ötletgazda javaslatára az RMDSZ-es tanácsosok tavaly nyújtottak be a határozattervezetet a helyi tanácshoz, kérve, hogy állítsanak szobrot Bethlen Gábor fejedelemnek. Elsőként a vár melletti zöldövezet szerepelt a szobor helyszíneként, és arról volt szó, hogy az Erdélyi Iskola képviselőinek emlékműve mellé állítják fel. Később a kezdeményező kérte, hogy méltóbb helyre, a város főterére kerüljön az erdélyi fejedelem szobra.

Idén meghirdették a szoborpályázatot, amelyre összesen nyolc mű érkezett be. A szakmai zsűri döntése nyomán a nagyváradi Deák Árpád Aranykor című alkotását választották ki. Ami a helyszínt illeti, a volt önkormányzati képviselők májusban, mandátumuk utolsó ülésén három tartózkodással beleegyeztek abba, hogy a főtéren állítsák fel az erdélyi fejedelem emlékét őrző műalkotást. Akkor Peti András alpolgármester optimistán azt nyilatkozta, hogy úgy gondolja, nem lesznek fennakadások az engedélyek beszerzésében és a helyszín kialakításában, így év végéig állni fog Bethlen Gábor szobra.

Mégis lesznek bonyodalmak

Soós Zoltán ötletgazda, aki jelenleg már nem marosvásárhelyi önkormányzati képviselő, lapunknak elmondta, hogy a kiválasztott pályamű végleges makettjét jelenleg készíti a nagyváradi alkotó, hamarosan elkészül vele. „A marosvásárhelyi városháza ki kell hogy állítsa az engedélyeket, és meg kell hirdesse a közbeszerzést, mert tudomásom szerint a szobor elkészítéséhez szükséges összegre közbeszerzést kell kiírni. Ez azt jelenti, hogy versenytárgyaláson választják ki az öntödét, amely a modell alapján elkészíti a szobrot” – mondta Soós Zoltán.

Szerinte jelenleg a legfontosabb lépés a közbeszerzés kiírása lenne, ha az megtörténik, és meglesz a szobor, akkor gyorsabban haladna a helyszín kialakítása és a szükséges engedélyek beszerzése, például a kulturális minisztérium jóváhagyása is. „Ha a város polgármestere és az engedélyek kibocsátásáért felelős városi főépítész jóindulattal kezelné ezt a kérdést, akkor már év végén állhatna Marosvásárhely főterén Bethlen Gábor szobra. Ellenkező esetben jövő tavaszra várható a szobor felállítása” – mondta Soós, aki szerint a tanácsosoknak kell számon kérniük és sürgetniük a városháza szakosztályait, hogy lépjenek szoborügyben.

A városháza kell hogy lépjen

Csiki Zsolt frakcióvezetőt nem sikerült telefonon elérnünk, így Novák Zoltán frakcióvezető-helyettest, történészt kérdeztük, hogy az elmúlt hónapokban történt-e előrelépés a Bethlen-szobor kapcsán. Megtudtuk, hogy a legutóbbi költségvetés-kiegészítésben szerepelt egy 150 ezer lejes tétel, melyből a városháza kialakítja azoknak a szobroknak a helyszínét, amelyek felállítását jóváhagyták, de eddig nem történt meg.

A Bethlen-szobor mellett ezek között szerepel a Sütő András, az Erdélyi Iskola képviselői, illetve a Iuliu Hossu görögkatolikus püspök emlékére állítandó alkotás is. „Napirenden van a kérdés. Hogy pontosan mi a következő lépés, nem tudom, de úgy gondolom, hogy a városháza térfelén van a labda, a hivatal kell hogy lépjen a helyszínek kijelölésében, kialakításában, annál is inkább, mivel erre pénzt szavaztunk meg. Mindenképpen követni fogjuk a szoborállítások ügyét” – mondta Novák Zoltán.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »