Nem lesz egyszerű legyőzni az Iszlám Államot

Nem lesz egyszerű legyőzni az Iszlám Államot

Barack Obama amerikai elnök és több amerikai katonai vezető már hetekkel korábban az Iszlám Állam legyőzéséről beszélt, de számos szakértő arra figyelmeztetett, hogy korai volt még az öröm. Bár a az IÁ elleni iraki és szíriai offenzívák megcáfolták az IÁ legyőzhetetlenségének mítoszát, de a szunnita muzulmánoknál még visszatetszést kelthet az a tény, hogy a szárazföldön harcoló csapatok többsége siíta és kurd milíciából áll.

 

A másik veszély, hogy ha a terrorista szervezet kiszorul Fallúdzsából és Moszulból, ami az IÁ által kikiáltott kalifátus két fővárosa, akkor olyan „érzékeny célpontok” ellen fordul, mint amilyen az Európai Unió, illetve az Egyesült Államok területe – és ez egyértelműen merényletek sorát jelenti.

 

Az olajbevételeitől és adóitól megfosztott IÁ-nak ráadásul sokkal kevésbé költséges terrorakciókat véghez vinni, mint hagyományos háborút viselni.

 

A IÁ harcosa kezdenek alkalmazkodni a gerilla-harchoz. A tarthatatlan területeket elhagyják, és egy másik alkalommal prübálják meg visszafoglalni. A a hivatalos amerikai katonai források szerint az IÁ elleni offenzíva sikerei nem csökkentették a terroristacsoport merénylő-képességét.

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »