Nem lesz egységes bérlakásadó

Nem lesz egységes bérlakásadó

Nem lesz egységes bérlakásadó, az erről szóló sajtóhírt a nemzetgazdasági miniszter és a kancelláriaminiszter is cáfolta. Szakértők szerint az intézkedés fehérítené a piacot, amelyen most minden második lakástulajdonos feketézik.

„A legutolsó számok szerint 50 százalék felett van, de én meg merem kockáztatni, hogy még jóval több is azoknak a száma, akik feketén adják bérbe az ingatlanjaikat. Ebbe ugyanúgy benne van a napi bérbeadás, és benne van, ugye, az állandó havi bérbeadás is. Ez egy rettenetesen magas szám” – mutatott rá a Balla Ingatlaniroda szakmai vezetője, Nagy Csaba.

Szatmáry Kristóf miniszteri biztos, aki egyben fideszes parlamenti képviselő, átalányadóval szorítaná vissza az adóeltitkolók arányát.

A kormánypárti Magyar Idők című napilap tényként írta meg, hogy a javaslatot hamarosan a parlament elé terjeszti a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövő évi adóváltozások részeként. Eszerint 2017-től a bérlakásadó éves mértéke 1500 forint lenne négyzetméterenként.

Az adózás egyszerűsítése további lökést adhatna a nagyvárosokban amúgy is pörgő albérletpiacnak – mondja az elemző.

„Azok a tulajdonosok, akik most valamiért félnek attól, hogy valakinek kiadják a lakásukat, azok nagyobb biztonsággal részt vehessenek ebben a piacban” – fogalmazott Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Egy másik ingatlaniroda képviselője nem tart attól, hogy a lakástulajdonosok az albérlőkre hárítják az átalányadót. „Annyit tudnak emelni az albérleti díjakon, amennyit hajlandóak is az albérlők, tehát majd valószínűleg a piac fogja meghatározni, hogy ezt be lehet-e építeni az árakba vagy már nem” – vélte a Duna House vezető elemzője, Rutai Gábor.

A nemzetgazdasági miniszter cáfolta a bérlakásadóról szóló hírt. „Nincs ilyen jellegű javaslat a kormány asztalán, nem is tárgyaltunk ilyenről. A következő évi költségvetés az adócsökkentés és otthonteremtés költségvetése, abban vagyunk érdekeltek, hogy az emberek zsebében több pénz maradjon” – hangoztatta a nemzetgazdasági miniszter.

A sajtóban megszellőztetett javaslat szerint egy tulajdonos legfeljebb három ingatlant adhatna bérbe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »