Nem lesz dió idén?

Nem lesz dió idén?

A magas termelési költségek miatt nem maradt mozgásterük a dióültetvényeseknek, ugyanakkor az áprilisi fagy okozta károkkal is szembe kell nézniük. Van olyan termesztő, aki egy szem diót sem tud betakarítani.

Piaci körképünk alapján előrebocsátható, hogy a fagykárok miatt akár harmadával is csökkenhet az ideális esetben kilenc-tízezer tonnás éves magyar diótermés. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) szakreferense lapunk érdeklődésére megerősítette, hogy a nagyon meleg március után hirtelen jött áprilisi fagy következtében országszerte jelentős károk keletkezhettek a dióültetvényekben, van olyan termelő, aki előreláthatóan egyetlen szem diót sem tud majd betakarítani. Hunyadi István a dió tartósan magas árát a magas termelési költségen túl egyrészt a korlátozott hozzáféréssel indokolta, másrészt azzal, hogy egészségvédő hatása miatt presztízstermékké vált. Azt tapasztaltuk, hogy a csonthéjas termés kilónkénti ára 2200 és 3500 forint között alakul, de a FruitVeb szerint már 1800-2000 forintért is hozzá lehet jutni a jó minőségű, tisztított dióhoz. Hunyadi kifejtette, az elmúlt években a hazai diótermés 40-50 százaléka ment exportra, a fő célországok közt pedig visszatérően Németország, Svájc és Nagy-Britannia szerepel.

A dió globális termelése növekvő tendenciát mutat, már a 3,4 millió tonnás szintet is meghaladja, a világ legnagyobb diótermesztője 900 ezer tonnával Kína. Az unióban a termőterület 61,4 ezer hektárra tehető, a termésmennyiség pedig 106 ezer tonna, a tagállamok közül Franciaország és Románia a legnagyobb termesztő. A szomszédos országok közül minőségben a románok és az ukránok sem tudnak versenyezni a magyar dióval, gyakran a silányabb minőségű terméküket kínálják magyar áruként, kilónként 1600-1800 forintért. A legnagyobb felhasználó a sütőipar, de mivel a dió levét és héját is hasznosítják, gyógyászati és kozmetikai szempontból is fontos árucikk. Több olvasónk is arról panaszkodott, hogy a cukrászdákban, édességboltokban ugrásszerűen, 20-30 százalékkal drágultak az utóbbi hetekben, hónapokban a diótartalmú deszszertek, s az áremelkedést a felvásárlási ár növekedésével indokolják az üzletekben. Ezzel szemben a termelők jelentős változásokról nem számolták be, sőt úgy érzik, a kereskedők igyekeznek még lejjebb nyomni az átvételi árakat, holott így is minimális haszonnal dolgoznak. A termelők legnagyobb költsége a helikopteres növényvédelem biztosítása, ehhez képest elenyésző kiadás az őszi dióverés megszervezése, lebonyolítása.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »