Nem lesz allergiás a gyerek, ha szopja az ujját vagy rágja a körmét

Az ujjukat szopó vagy körmüket rágó gyerekek kevésbé hajlamosak az allergiára – állapította meg egy új-zélandi kutatás.

“Úgy tűnik, az ujjszopás és a körömrágás megvédi a gyerekeket, ugyanis így már egészen korán bejutnak a szervezetükbe különböző mikrobák és ez segít kifejleszteni immunrendszerüket.”

Az új-zélandi Otago Egyetem által vezetett kutatás eredményei szerint az ujjszopás miatt megváltozott immunrendszerű gyerekek kevésbé hajlamosak arra, hogy életük későbbi részében allergiásak legyenek többek között a házi porra, a fűfélékre vagy az állatszőrre.

“Eredményeink összhangban vannak a higiéniaelmélettel, amely szerint a piszoknak és a mikrobáknak kitett szervezetben csökken az allergia kialakulásának kockázata”- mondta Malcolm Sears professzor, aki a kanadai McMaster Egyetem tudósaként vett részt a kutatásban.

A kiskorban kialakult immunitás a felnőttkorban is segít megvédeni a szervezetet az allergiától, akkor is, ha a gyerek szülei allergiásak vagy a gyerek olyan házban nőtt fel, ahol háziállatokat tartottak vagy cigiztek – írja az MTI.

A tanulmány ugyanakkor azt is megállapította, hogy bár az ujjszopóknál és körömrágóknál kevesebb volt a pozitív teszt a bőrön végzett vizsgálatban, az olyan allergiás megbetegedések kialakulásánál, mint az asztma vagy a szénanátha nem jelentett semmilyen különbséget a két gyerekkori “rossz szokás”.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Fékezzük meg az illatallergiát!Az allergiások hajlamosabbak a repüléskor jelentkező füldugulásraRovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: életmód, allergiás betegek, kisgyermek, egészségügyi problémákForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »