Nem lesz '56-os emlékdal a Kossuth téren

Nem lesz '56-os emlékdal a Kossuth téren

A szervezők még a fellépő művészeket sem tájékoztatták hivatalosan. Desmond Child szerzeményéről szeretnének gyorsan elfeledkezni.

Bár Schmidt Mária többször hangsúlyozta, hogy Desmond Child szerzeménye, az Egy szabad országért felcsendül október 23-án a Kossuth téren, úgy tűnik, a nagy botrányt kiváltó dal nélkül kell fejet hajtanunk a forradalom hősei előtt. Az ünnepi műsorért felelős ’56-os emlékbizottság mélyen hallgat az ügyről, még a dalban közreműködő művészeket sem tájékoztatták hivatalosan, hogy elmarad a jó előre beígért fellépés.

Mint ismert, a magyar–kubai származású, világhírű dalszerző, Desmond Child alkotásának bemutatója után kiderült, a szerző olyan művet adott el ’56-os emlékdalként, amelyet kilenc évvel ezelőtt egy miami sportcsapat számára írt. Az emlékbizottság a botrány hatására hallgatásba burkolózott, és azóta sem árulják el, miért költöttek 50 millió forintot a dalra, amelyet a művészek ingyen énekeltek fel, és a szerző sem kért érte pénzt.

A mások mellett Radics Gigi, Sasvári Sándor, Nagy Feró, Wolf Kati, a Vastag testvérek és a Hooligans közreműködésével készült dalhoz klipet is csináltak, illetve egy imázsfilmet is leforgattak, amelyben ismert személyiségek és az utca emberei tisztelegnek a forradalom hősei előtt. A klip a botrány kipattanása után hamar népszerű lett, ám az emlékbizottság letiltotta a hozzászólás lehetőségét. Mintha már közel sem lettek volna olyan büszkék a dalra, mint a nyár eleji beharangozáskor.

Talán emiatt van, hogy bár ígérték, a szerzemény az egyszeri bemutató után a mai napig sem került a Petőfi Rádió játszási listájára. A 444.hu hétfőn azt írta, a közmédia tájékoztatása szerint Desmond Child dala az ünnepi megemlékezések közeledtével lesz többször hallható. Ez eddig nem történt meg. Holott korábban az emlékbizottság még arról beszélt, a dallal minden fórumon megszólítják majd a fiatalokat.

Igaz, a tévében is látható imázsfilm végén felcsendül az Egy szabad országért, az emlékév YouTube-csatornájára pedig öt napja újra feltöltötték a dal klipjét. Immár javított verzióban: a refrénbe csempészett „d” hang miatt „Magyarország halszagú” helyett érthetővé vált, hogy „Magyarország, halld szavunk”.

Kíváncsiak voltunk, mik az emlékbizottság további tervei a dallal, illetve hogy kötöttek-e már szerződést a szerzővel, és ha igen, milyen összegről szól. Megkeresésünkre azonban minden alkalommal úgy reagáltak: további türelmet kérnek. Más forrásból megtudtuk, a kínossá vált szerzemény nem lesz része az állami megemlékezésnek. Ezt a közreműködő művészek közül többen is megerősítették. Ám mint kiderült, ők sem a szervezőktől tudták meg, hogy elmarad a koncert.

Az ötvenmillióért agyonhallgatott dal helyett az emlékbizottság a Sportarénában szervez „szabadságkoncertet”: Vastag Csaba, Deniz, a Beatrice és Ákos fellépésével.

   


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »