Nem lehet büntetlenül megközelíteni az oroszokat

Újfajta és nagyobb, 400 kilométeres hatótávolságú rakétákkal bővültek az Sz–300-as orosz légvédelmi rendszerek, ezért nem tudják majd „büntetlenül” megközelíteni őket légtérellenőrző gépek, köztük a több nyugati ország légiereje által használt AWACS-ok sem – közölte csütörtökön a rakétákat gyártó Almaz-Antej vállalat főmérnöke.

Pavel Szozinov közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel, hogy az Sz–300V4 kódjelű légvédelmi ütegeket szerelték fel ilyen, a nem hadászati rakétavédelmi feladatok teljesítésére is képes rakétákkal. Korábbi orosz közlések szerint 350 kilométeres volt eddig e rendszerek hatótávolsága.

Az AWACS légtérellenőrző rendszer hatósugara négyszáz kilométer, jóval nagyobb a legtöbb légvédelmi föld-levegő rakéta hatótávolságánál. Az új orosz rakéták viszont 400 kilométeres távolságra lévő célpontokat is meg tudnak semmisíteni.

„Vagyis nem tudnak majd büntetlenül behatolni a 400 kilométeres övezetbe a nagy hatósugarú légtérellenőrző gépek, köztük az AWACS-ok sem” – mondta Szozinov. Hozzátette, hogy ezzel nehezebbé válik az ellenséges vadász- és csatagépek irányítása, és jelentős mértékben megváltozik a „zavarhelyzet”, amely a támadások elhárításakor állhat elő.

Szozinov felhívta a figyelmet arra, hogy hasonló elgondolással fejlesztették a korszerűbb, Sz–400-as Triumf és az ötödik generációs légvédelmi rendszereket is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »