Nem lehet behajtani a tartozások nagy részét

Nem lehet behajtani a tartozások nagy részét

Nyilvánosságra hozta az országos adóhatóság (ANAF) azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak, valamint állami társaságoknak a listáját, amelyek 10 ezer lejnél nagyobb tartozást halmoztak fel az állam felé.

vasas-k�lfejt�s4_b

Az összeállításban szereplő cégeknek és vállalatoknak összesen 77 milliárd lejt kellene leróniuk, de az ANAF becslése szerint ebből mintegy 62 milliárd lejt minden bizonnyal nem lehet behajtani, mert a listán szereplők egy része már csődeljárás alatt áll.

A legnagyobb adós a fizetésképtelenségi eljárás alatt álló Országos Kőszéntársaság (CNH), amely 5 milliárd lejnél is nagyobb tartozást halmozott fel, a második és harmadik helyre pedig a kereskedelmi tevékenységet folytató Italia Tobacco Production, illetve a műtrágyát gyártó Agroponte került egyenként 1,4 milliárd lejes adóssággal, míg a Román Vasúttársaságnak (CFR) több mint 1,2 milliárd lejt kellene kifizetnie. A listán különböző sajtótermékeket működtető cégek is szerepelnek: többek között a Realitatea Media és a Mediafax-csoport is több tízmillió lejes adósságot halmozott fel az állam felé. Az ANAF-nak a kis adófizetőkre vonatkozó összeállításában 145 ezer cég és társaság szerepel.

Az adóhatóság nemrég a nagy adóbefizető, 100 ezer lejnél többel tartozó jogi személyek listáját is nyilvánosságra hozta, eszerint a Bihar megyei Micula testvérpár tulajdonában lévő European Food rendelkezik a legnagyobb adóelmaradással: az élelmiszerrel kereskedő cég 400,8 millió lejjel tartozik. A lista második helyén a bányákat működtető Hunyad Megyei Energetikai Komplexum áll, amely évek óta anyagi gondokkal küzd – a társaságnak 174,7 millió lejt kellene lerónia az adóhatóságnak. Az ANAF hamarosan az elmaradással rendelkező magánszemélyek listáját is közli.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »