Nem küldik börtönbe a nőt, aki huszonhat éve magatehetetlen lányával együtt akart öngyilkos lenni

Jogerősen két év, öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Győri Járásbíróság védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt kedden azt a csornai nőt, aki tavaly februárban begyógyszerezte magát és huszonhat éves magatehetetlen lányát. A nő túlélte az öngyilkossági kísérletet, a lánya azonban belehalt a szövődményekbe.

A vádirat szerint az ápoló végzettségű nő a születése óta gondozta magatehetetlen lányát. A fiatal nő csecsemőkori agysorvadása miatt beszélni nem tudott, járni pedig csak segítséggel.

A vádlott 2013-ban mentális betegsége miatt, szakorvosi rendelvényre nyugtatót kezdett szedni. A gyógyszert csak egy hónapig szedte, de a tablettákat továbbra is kiváltotta, így nagyobb mennyiség halmozódott fel nála.

Tavaly februárban elhatározta, hogy öngyilkos lesz, de beteg lányát nem hagyja magára. Kétszázhatvan tablettát kevert a lánya joghurtjába, és megetette vele, ő pedig ezután háromszázat vett be sok folyadékkal. Családtagjaik találták meg őket és mentőt hívtak. A lány március 2-án a kórházban tüdőgyulladásban meghalt, halála a bíróság szerint csak közvetett összefüggésben állt anyja cselekedetével.

Perbeszédében az ügyész és a védő is felfüggesztett büntetést kért a vádlottra, enyhítő körülményként értékelve mentális és érzelmi állapotát, nehéz élethelyzetét, büntetlen előéletét és azt, hogy megbánta tettét.

A nő az utolsó szó jogán, könnyeivel küszködve azt mondta, hogy sajnálja, amit tett.

Köszler Ferenc bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy kétszeres enyhítést alkalmazott, mert a vádlott az igazságügyi orvos szakértő megállapítása szerint közepes-súlyos fokban korlátozott volt a cselekmény következményeinek megítélésében. Enyhítő körülményként értékelte, hogy több mint huszonöt éven át odaadóan gondozta egyedül gyermekét.

A bíró hangsúlyozta: az eset és az ítélet társadalmi üzenete az, hogy a kilátástalanságban élők számára az ilyen cselekmények nem jelentenek megoldást.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »