Nem követte Dan Condreát a hírszerzés

Nem nyilvánította nemzetbiztonsági fontosságúvá a hígított fertőtlenítők ügyét a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), így sem a Hexi Pharma céget, sem annak tulajdonosát, Dan Condreát nem tartotta megfigyelés alatt – közölte a titkos szolgálatok tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság a SRI válaszára hivatkozva.

korhazi higienia nf_b

A testület írásban kért választ a titkos szolgálattól, hogy megfigyelés alatt tartotta-e a fertőtlenítőszerek hígításával vádolt cég balesetben elhunyt tulajdonosát. A SRI válaszában azt állította, nem, mivel nem teljesültek ennek a jogi feltételei, ugyanis ahhoz, hogy követhessék, meg kellett volna vonni tőle bizonyos alapvető szabadságjogokat. Arra is rámutatott, bár részt vett az ügy kivizsgálásában, a Hexi Pharma elleni ügyészségi vizsgálat a törvények szerint nem minősült nemzetbiztonsági ügynek.

Dan Condrea balesete és az ezzel kapcsolatos összeesküvés-elméletek kapcsán Traian Băsescu is megszólalt, a volt államfő szerdán Suceaván kifejtette: kizárja, hogy a titkosszolgálatoknak köze lenne az üzletember halálához. A titkos szolgálatok „lejárathatnak, segíthetnek, hogy bűnvádi eljárás induljon ellened, de nem folyamodnak a maffia módszereihez” – fogalmazott Băsescu. A volt államfő „súlyosnak” nevezte a Hexi Pharma-ügyet, azonban megtagadta, hogy véleményt formáljon róla, mivel, mint mondta, nagyon sok a tisztázatlan elem.

A főügyészség a Dan Condrea balesete ügyében kiadott közleményében arról számolt be, hogy az üzletember halálát súlyos sérülései okozták, melyeket az ütközés során szerzett. Más, esetleges bántalmazásra utaló nyomokat nem találtak a holttesten – ismertették a törvényszéki orvosi látlelet eredményét. A főügyészség szerint a helyszínen a vállalkozó személyi igazolványát, jogosítványát és maroktelefonjait is megtalálták.

Eközben a hígított fertőtlenítőszerek ügyét kirobbantó Gazeta Sporturilor sportnapilap újabb tényfeltáró anyagában arról számolt be, hogy a bukaresti Elias-kórházban 2014-ben olyan fertőtlenítőszappant használtak az orvosok, amelyben egy laboratóriumi vizsgálat során milliméterenként kétmillió baktériumot találtak. A Romchim cég által gyártott Maxil szappan ártalmas voltára úgy derült fény, hogy egy csecsemő és egy rákos beteg megfertőződött a kórházban.

Mint a későbbi vizsgálatok rámutattak, a fertőzés a szappantól származott, gyakorlatilag az ezzel bemosakodó orvosok fertőzték meg a betegeket. A cég termékeit visszavonták, és megtiltották, hogy újabb versenytárgyalásra jelentkezzen, a szerződést pedig épp a Hexi Pharma kapta. Bár a Romchim emiatt beperelte a kórházat, elvesztette a pert. A fertőtlenítőszerek hígításával vádolt Hexi Pharma szerdán közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a Romchimtól eltérően az általa gyártott termékekben nem találtak baktériumokat. A főügyészség szerint a cég 2014–2016 között 152 kórházzal állt szerződésben, melyek összértéke elérte az 51 millió lejt.

Eugen Nicolăescu volt egészségügyi miniszter egyébként arról számolt be, hogy 2013-ban vizsgálatot indított a kórházakban, hogy felmérje ezek tisztasági és higiéniai állapotát, de utódja, Nicolae Bănicioiu leállította azt. A Hexi Pharma-ügyben szerdán Vlad Voiculescu újdonsült tárcavezető is megszólalt, a Hotnews hírportál beszámolója szerint új szerződések bevezetését javasolta a kórházakban. Mint rámutatott, a jelenlegi rendszer elbátortalanítja az orvosokat és a kórházak vezetőit attól, hogy jelentsék a fertőzéseket.

Eközben az Eurostat keddi jelentésében arra mutatott rá, hogy 2013-ban a romániai kórházi halálesetek közel fele, 49,4 százaléka megelőzhető lett volna a fejlett technológia és a korszerű orvosi tudás révén. Ez az arány az uniós tagállamok közül Romániában a legmagasabb, így hazánk az európai egészségügy helyzetét öszszesítő rangsor utolsó helyén végzett. Az Európai Unió statisztikai hivatala rámutat: a romániai kórházakban 2013-ban 54 827 halálesetet regisztráltak, és ezek közel fele, azaz 27 400 személy élete megmenthető lett volna.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »