Nem kötelező a szolidaritás, de azért szolidarítani kell

Nem kötelező a szolidaritás, de azért szolidarítani kell

Az Európai Bizottság továbbra is kitart a menekültek uniós elosztását célzó kötelező kvótarendszer mellett – közölte újságírói kérdésre a testület szóvivője.

Az Európai Bizottság továbbra is kitart a menekültek uniós elosztását célzó kötelező kvótarendszer mellett – közölte újságírói kérdésre a testület szóvivője.

Az Európai Bizottság elnöke szerdai évértékelőjében utalt arra, hogy lemondott a kötelező kvótarendszer betartásáról.  „Be kell látnunk, hogy a szolidaritás önkéntes kell, hogy legyen. Szívből kell, hogy csinálják és ezt nem tudjuk kikényszeríteni, vagy elrendelni” – mondta Jean-Claude Juncker.

 

Juncker szavait lehetett úgy értelmezni, hogy a Bizottság lemondott a kötelező kvótarendszerről.

Molnár Csaba, a DK európai parlameni képviselője szerintJean-Claude Juncker, tegnap Strasbourgban bejelentette, hogy nem lesz kötelező betelepítési kvóta. Hozzátette: ezzel Orbán álnépszavazása végleg elbukott. „Bebizonyosodott az, amit mindig is mondtunk: ez az álnépszavazás nem a menekültügyről, hanem Orbán hatalmi ambícióiról, az Európai Unióból való kilépés előkészítéséről szól” – nyilatkozta Molnár Csaba.

Az ellenzéki értelmezést csütörtökön az Európai Bizottság szóvivője cáfolta. Margaritis Schinas szerint Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke évértékelő beszédében azt mondta: a migrációs válságban a szolidaritást önként kell nyújtani, erőltetni nem lehet. Ezt egyes elemzők úgy értelmezték, hogy Juncker kihátrál a kötelező kvótarendszer terve mögül. A testület szóvivője most cáfolta ezt az értelmezést.

„Nem, Juncker elnök úr nem gondolta meg magát. Csupán arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió egy olyan projekt, ami csak az emberek szívében teljesedhet ki, és ezt nem lehet jogi lépésekkel vagy utasításokkal kikényszeríteni” – nyilatkozta a szóvivő. Hozzátette: az európai projekt a szolidaritáson alapszik és Juncker úr a szolidaritásra szólított fel. A szolidaritás alapvető része az Európai Uniónak, és mint ilyen nem egy szabadon választható dolog.

A magyar kancellária miniszter a szokásos heti sajtótájékozatóján is a kvótanépszavazás volt a legfontosabb téma.

Az Európai Bizottság 2 elvet kíbán lenyomni a torkunkon. Az egyik h jöhet bárki, a másik, h elosztjuk őket. Meghívjuk és elosztjuk őket. Ki akarják venni nemzeti hatáskörből a határellenőrzést és a beléptetést.

Lázár János kijelentésének ellentmond, hogy az európai kvótarendszerről 2015 szeptemberében döntöttek a belügyminiszterek, tehát egy éve még a magyar kormány is rábólintott a kvótarendszerre és csak utólag visszakoztak. A megállapodás értelmében Olaszországból 306, Görögországból 988 legálisan érkező menekültet kellene befogadnia Magyarországnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »