Nem kívánt hatás

VEZÉRCIKK – Budapesti sajtóértesülés szerint a magyar kormány a szélsőségesen magyarellenes Bogdan Diaconu kitiltását fontolgatja. 

Bár az információ kapcsán egyelőre sem hivatalos megerősítés, sem cáfolat nem született, akadt olyan bukaresti sajtóorgánum, amelyik máris kész tényként tálalta az Egységes Románia Párt (PRU) törvényhozói mandátummal is rendelkező elnökének nemkívánatossá nyilvánítását.

Ezt a csúsztatást, valamint az alapértesülés valóságtartalmával kapcsolatos kételyeket félretéve a találgatás kapcsán egyetlen igazán releváns kérdés merül fel: cui prodest? Azaz kinek állna érdekében ilyen intézkedést foganatosítani a romániai magyarellenesség legmarkánsabb megtestesítője, az új C. V. Tudor ellen? A válasz egyértelmű: magának Diaconunak. Nem vitás, hogy vadnacionalista hőzöngései, nyíltan magyarellenes törvénykezdeményezései okán a volt PSD-s politikus nemcsak azt érdemelné meg, hogy Magyarország területéről, hanem éppenséggel Románia parlamentjéből is kitiltsák.

Egy ilyen lépés azonban kontraproduktív lenne a magyar diplomácia részéről a romániai helyhatósági választások előtt három héttel. Budapest ágyúval lőne verébre, túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítana egy nagyszájú, de amúgy hál’ Istennek jelentéktelen politikai kalandornak. Ettől ugyan a bukaresti főpolgármesteri tisztségre pályázó Diaconu még nem lenne befutó, a PRM széthullása nyomán keletkezett űr betöltésére törekvő alakulata viszont méltán számíthatna többletszavazatokra.

Arról nem beszélve, hogy az esetleges persona non grata státus kiváló munícióval szolgálna Diaconu pártjának az év végi parlamenti megmérettetésen. Hozzá hasonló „magyar- és kisebbségbarát” politikusból ugyan szép számmal akad valamennyi román parlamenti párt frakciójában, nem mindegy azonban, hogy a következő ciklusban tagja lesz-e a bukaresti törvényhozásnak teljes valójában egy nyíltan kisebbségellenes alakulat.

A kitiltás tehát Diaconu számára politikai csemege, Magyarország részéről fölösleges erőfitogtatás lenne. Akadtak a közelmúltban hozzá képest „fajsúlyosabb”, kormányfői posztot is betöltő román politikusok, akikkel szemben egy hasonló gesztus indokoltabb lett volna…


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »