Nem kerül vissza a prágai Óvárosi térre a Mária-oszlop

Nem kerül vissza Prága történelmi központjába, az Óvárosi térre annak a barokk Mária-oszlopnak a mása, amelyet 1918 novemberében, röviddel a Habsburg-monarchia bukása után döntött le a tüntető tömeg – határozott pénteken a városi önkormányzat.

A városatyák azután döntöttek így, hogy megtárgyalták a Mária-oszlop visszaállítását támogató, illetve ellenző petíciókat. Az elsőt több mint háromezren, a utóbbit több mint ezren írták alá. Az önkormányzat határozatában utasította a város vezetését, hogy tegyen jogi lépéseket a Mária-oszlop visszaállítása érdekében korábban vállalt kötelezettségek felbontására. Több történész szerint a cseh történelem megtagadása lenne, ha a Mária-oszlop visszakerülne az Óvárosi térre.

A Mária-oszlopot 1918 novemberében az Óvárosi téren tüntető csehek rombolták le, mert a Csehország feletti osztrák és katolikus uralom jelképének tartották.

A Mária-oszlop, valamint néhány más, korábban ledöntött vagy eltávolított szobor visszahelyezéséről Prágában és általában Csehországban a múlt század kilencvenes éveitől kezdve folynak éles társadalmi viták.

A Mária-oszlop visszaállítását a katolikus körök támogatják, míg több civil szervezet ellenzi. A támogatók időközben az oszlop másolatát is elkészítették. Petr Vána szobrász az új Mária-oszlopot a fennmaradt részek, valamint korabeli fényképek és háttéranyagok alapján készítette el. A belvárosi tanács jóváhagyta, hogy azt az Óvárosi téren, a ledöntött oszlop helyén állítsák fel. Erre a tervek szerint a közeljövőben került volna sor.

Az oszlopot 1650-ben annak emlékére emelték, hogy Prága a harmincéves háború végén, 1648-ban sikeresen visszaverte a svédek támadását, így a város megmenekült. A túlerőben lévő svédek ostroma alatt a prágaiak fogadalmat tettek, hogy ha sikerül megvédeniük városukat, hálául emléket állítanak Szűz Máriának.

Képtalálat a következőre: „Mária-oszlop Prága”

Az oszlop – Jan Jirí Bendl alkotása – idővel a széles cseh tömegek körében a fehérhegyi csatát (1620) követő, Csehország feletti gyűlölt osztrák és katolikus uralom jelképévé vált. Az oszlopot 1918. november 3-án a feldühödött tömeg ledöntötte. Csehszlovákia megalakulása (1918. október 28.) után országszerte számos, a Habsburgokhoz köthető szobrot döntöttek le, illetve semmisítettek meg. Szlovákiában hasonló volt a helyzet a magyar szobrokkal.

Prágában évtizedek óta viták folynak az óvárosi városház második világháború végén kiégett, majd lebontott szárnyának esetleges újraépítéséről is. Ezen a helyen ma egy kis park található. Egyesek szerint eredeti formájában fel kellene építeni a városháza megsemmisült szárnyát, míg mások új épületet terveznének helyére.

A prágai közhangulatra jellemző, hogy az 1989-es rendszerváltás után a mai napig csak egyetlen “Habsburg-szobrot” sikerült visszavinni a város köztereire.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »