Nem kérnek Biró Zsoltból az udvarhelyszéki RMDSZ-es polgármesterek

Tizenöt udvarhelyszéki RMDSZ-es polgármester írta alá azt a beadványt, melyben leszögezik: nem értenek egyet azzal, hogy Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke befutó helyet kapott a szövetség udvarhelyszéki képviselőjelölt-listáján. 

sznt_3_or_bBiró Zsolt 

Az elöljárók azt kérik az RMDSZ csúcsvezetésétől, hogy változtassa meg a két politikai alakulat együttműködése következtében a hónap elején bejelentett döntést. „Udvarhelyszéken több tízezer szavazatot hoztunk mi, polgármesterek az RMDSZ-nek azért, hogy parlamenti képviseletünk legyen évtizedeken keresztül. Ehhez pedig most is ragaszkodunk. Azt kértük a szövetség felső vezetésétől, hogy vegyék figyelembe eddigi tevékenységünket” – mondta Bokor Sándor, az RMDSZ parajdi polgármestere, aki leszögezte, nem a marosvásárhelyi Biró Zsolt személye vagy az MPP ellen szól a beadványuk.

Elvi kérdésnek tartja viszont, hogy Udvarhelyszéknek RMDSZ-es parlamenti képviselője legyen. Mint mondta, egyetért a nemzeti összefogás gondolatával, de arra is gondolniuk kell, hogy a szövetséget szimpatizáló választókat miként lehet arra kérni, hogy az MPP-re szavazzanak.

A lapunk által megkérdezett polgármesterek főleg azt kifogásolják, hogy a szövetség felső vezetése megkérdezésük nélkül döntötte el, hogy Biró Zsolt kapja meg a befutó helyet az udvarhelyszéki képviselőjelölt-listán. „Én úgy veszem észre, hogy ez az első lépés ahhoz, hogy a parlamenti bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt ne tudjuk átlépni” – jelentette ki Gyerkó Levente galambfalvi polgármester.

Bálint Elemér Imre oroszhegyi polgármester elmondta, a beadványt aláíró elöljárók azt szeretnék, ha a jelöltlistán szereplő Birtalan József vagy Sebestyén Csaba kapná meg a befutónak számító helyet.

Biró Zsolt MPP-elnök érdeklődésünkre elmondta, véleménye szerint az együttműködés kölcsönös áldozatokkal is jár adott esetben. A pártelnök alaptalannak tartja azt a vádat, hogy egy marosvásárhelyi lakcímmel rendelkező személy ne tudná képviselni Udvarhelyszéket. Elmondása szerint rendelkezik a megfelelő helyismerettel, sőt családja is a régióból származik.

Rámutatott, ugyanúgy aggályok fogalmazódnak meg az MPP-szimpatizánsok részéről, amikor azt mondják nekik, hogy szövetségi jelöltre kell szavazni. „Megjegyezném, hogy a Hargita megyei listán az MPP-s jelöltek mellett bőven lesznek RMDSZ-esek is, így nem feltétlenül a röghöz kötöttséget kellene hangsúlyoznunk ebben a kérdésben. Egyébként Udvarhelyszéken hangsúlyosan jelen van az MPP. Udvarhely és Szentegyháza mellett szavazótáborunk van azokon a településeken is, ahol nem mi állítottunk polgármestert” – mutatott rá Biró Zsolt.

Mint monda, a szavazók mozgósítása szempontjából érez némi logikát az RMDSZ-es polgármesterek felvetésében, de azt hozzátette, az MPP-nek ugyanúgy meg kell győznie a más megyékben élő polgárokat, hogy a közös képviseletre voksoljanak. „Úgy gondolom, hogy a mostani, kezdeti berzenkedéseket kezelni tudjuk, és a kölcsönös bizalom a következő hetek, hónapok során kialakul. Az a fontos, hogy december 11-én úgy tudjuk megszólítani a választókat, hogy annak eredménye is legyen” – fogalmazott. Hozzátette, nyugodtak lehetnek a polgármesterek, hiszen minden önkormányzatot egyformán fog képviselni.

Amint arról beszámoltunk, az MPP és az RMDSZ szeptember elején jelentette be, hogy Biró Zsolt kapja a befutó helyet a szövetség udvarhelyszéki képviselőjelölt-listáján.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »