Nem kényszerítik az ünneplést december elsején

Az iskolaigazgatótól függ, elvárja-e a magyar diákoktól, tanároktól, hogy részt vegyenek a román nemzeti ünnepségeken. Bár december 1. hivatalos munkaszüneti nap, így az iskolák és óvodák is zárva vannak, előtte megünneplik Románia Erdéllyel való egyesülését.

A maros megyei tanfelügyelőség levélben kérte az igazgatókat, közöljék, milyen műsorral készülnek. Körtesi Sándor, a Marosvásárhelyi 7-es Számú Általános Iskola vegyes tannyelvű intézmény igazgatója elmondta, a magyar diákokat nem vonják be az ünneplésbe.

„Mivel december elseje szabadnap, ezért hétfőn félórás műsorral emlékezik a román tagozat, de a magyar diákok, tanárok nincsenek bevonva” – mondta el lapunknak. László Gabriella tanítónőnek IV. osztálya van a marosvásárhelyi Romulus Guga Általános Iskolában. A pedagógus elmondta, a tanintézetben általában jó a hangulat, nincsenek feszültségek, és nincs rájuk erőltetve az ünneplés. „Ki van függesztve a tanáriban, hogy mindenkit meghívnak az ünnepi műsorra, de nem szoktunk részt venni, mert nincs időnk, örülünk, hogy a saját ünnepünkre tudunk készülni” – fejtette ki a pedagógus.

Hozzátette, a kisdiákoknak azért elmagyarázzák, hogy miért kapnak szabadnapot december elsején. Kiderült, legtöbb helyen nem kényszerítik ünneplésre a magyar diákokat, pedagógusokat, de számos esetben elvárták tőlük, hogy ők legyenek a közönség.

December elseje kapcsán egyébként a Mesagerul de Covasna napilap idén is meghirdette a Hívd meg egy magyar barátodat a román nemzeti ünnepre című kampányt, amelyet három éve épp a két közösség közötti feszültségek feloldása érdekében kezdeményezett. „Örömünkre szolgál, hogy egyszerű magyar emberek velünk együtt ünnepeltek, és szívesen elfogadtak egy kis piros-sárga-kék zászlót” – nyilatkozta az Agerpresnek Maria Graur főszerkesztő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »