„Nem kell Szíriát megjárni a radikalizációhoz"

A bevándorlók első, második és harmadik generációjának nagy hányada szegregált körülmények között él, rendszerint nagyvárosokban. Egy ilyen gócpontban, Nizzában, a dzsihadizmus által beszippantott fiatalok családjával foglalkozik Amélie Boukhobza pszichológus.

A svájci L’Hebdo napilap vele készült mai interjújában a szakértő elmondta, a tavalyi párizsi terrormerényletek után a média és a kormányzat által elkövetett nagy hiba volt, hogy a tettesek felkutatása, az okok keresése leginkább a Szíriába távozott, onnan visszatérő radikalizált elemek körül zajlott. Pedig nem kell az Iszlám Állam területére távozni, hogy valaki radikalizálódjon.

Boukhobza szerint az iskolarendszer előtt álló kihívások, például az, hogy a kulturális különbségek, a vallási hagyományok miatt egyre több gyerek esik ki a közoktatás rendszeréből, szintén közvetett táptalajt adnak a párhuzamos társadalmak, szeparált közösségek túlélésének.

A szakember szerint továbbá azzal, hogy az Iszlám Állam területe a hadszíntéren elszenvedett vereségek miatt jelenleg csökken, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a radikalizáció is csökkenne, az a félelmetes, hogy még növekedés is tapasztalható. Mint mondta, személyes és rendszeres párbeszéddel nagyon sok potenciális merényletet lehet megelőzni, de mindig lesznek olyanok, akik kicsúsznak a látótérből.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »