„Nem kell mindent a nyugati árakhoz igazítani”

„Nem kell mindent a nyugati árakhoz igazítani”

A sportot és a turisztikát is szívén viselő közösségi érzést akar adni látogatóinak az EFOTT. A fesztivál sok irányba mozdulhatott volna, ám a cél a megfizethetőség, az emberközeliség maradt. A velencei mustra ügyvezetőjével, Maszlavér Gáborral beszélgettünk.

Sok irányba mozdulhatott volna az EFOTT bő tíz éve, ám az eredetileg egyetemistáknak és főiskolásoknak szervezett zenei mustra maradt a kaptafájánál: közösségi életérzést, egy kellemesen eltöltött hetet akar adni a felsőoktatásban mozgolódó fiataloknak. Ezt a célt szemmel láthatóan sikeresen tudják tartani, az EFOTT ugyanis nem a státuszveretésről, a színpad mögötti zenekari zónába betörni akaró, azzal hencegni kívánó szelfikirályok akcióiról szól.

– Mivel a fesztivál látogatóinak 99 százaléka magyar, ezen belül pedig túlsúlyban vannak a felsőoktatásban tanulók, ezért ennek a közegnek az igényeire kell kialakítanunk a fesztivált – mondta lapunknak adott interjújában Maszlavér Gábor. A fesztivált működtető EFOTT Kft. ügyvezetője szerint miközben a fellépők között mindig akadnak népszerű húzónevek, idén például a Rudimental, számukra nem az a cél, hogy A kategóriás nemzetközi előadókkal csipkézzék tele a felhozatalukat.

Ehelyett inkább a magyar mainstream és a feltörekvő, tehetséges, ám még nagyobb közönségre szert nem tett zenekarok egyvelegéből, okos keveréséből állítják össze a zenei felhozatalt. És valóban, több tehetségkutatós zenekar, így zenei rovatunk, az Ígéretes titánok EFOTT-tal közösen rendezett koncertsorozatának győztese, a The Royal Freak Out is fellép majd szombaton 17 órától a Fezen Klub színpadán, ahogy sok más ígéretes banda, így a Headbengs, a The Adolescens vagy épp a Magidom is megmutathatja magát.

Az EFOTT fesztmestere sem ússza meg Ígéretes titánok nélkül. Sőt, Maszlavér Gábor szerint vászontáskánk hasznos fesztiválkelléknek bizonyult Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet

Ahogy Maszlavér Gábor mondta, szeretnék, támogatják, hogy ilyen bandák is megtalálják a helyüket fesztiválközegben. Főleg, mert ezek a csapatok év közben is feltűnnek az egyetemi, kollégiumi rendezvényeken is.

Az eredetileg a Budapesti Műszaki Egyetemen építőmérnökként végzett ügyvezető szerint ez egy tudatos koncepció, ahogy egyéb közösségi rendezvények, így a számára fontos sportlehetőségek, vagy épp a turisztika, illetve mondjuk a színház megjelenése is a fesztiválon. – Így vagy úgy, de az EFOTT-ra olyanok járnak le, akik a jövőben, akár mikroközösség szintjén is, de véleményformálói lehetnek a magyar közéletnek, s mi egy változatos fesztivált szeretnénk nekik csinálni – húzta alá Maszlavér Gábor.

Ehhez az is hozzájárul, hogy az EFOTT az országos nagyobb fesztiválok közül még mindig megfizethető árakkal operál. Ez is egy fontos céljuk. – Nem hiszem azt, hogy minden nagyobb magyarországi fesztivált a nyugat-európai fiatalok pénztárcájához kellene igazítani, mi ezt nem akarjuk – vallja a fesztivál ügyvezetője. Ez tükröződik a jegyáraknál is: egy bérlet ára ugyanis alig valamivel több, mint egy magyar topfesztivál napijegye, miközben az EFOTT-napijegyek elővételes és helyszíni árai között nagyjából ötszáz forint a különbség.

Ami pedig a jövőt illeti, érdekes kérdés, hogy a korábban az ország megannyi pontján megrendezett EFOTT vajon állandó otthonra talál Velencén, ahol zsinórban másodjára került megrendezésre. – A logisztikát évről évre más helyszínen felépíteni elképesztő pluszenergia, emellett azt is néznünk kell már, az országban hol és mikor, milyen egyéb fesztivál kerül megrendezésre. Velence kiváló helyszín, ismerjük már. Az adott év házigazda intézményei itt is remekül meg tudják magukat mutatni. Nem akarok túl sejtelmes lenni, de egy évig biztos, s talán a továbbiakban is maradunk, ha úgy alakul – összegzett a fesztivál ügyvezetője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »