Nem kegyelmezett becsületébe gázoló párbajellenfelének a későbbi amerikai elnök

Nem kegyelmezett becsületébe gázoló párbajellenfelének a későbbi amerikai elnök

Ha 1806. május 30-án Charles Dickinson néhány centiméterrel pontosabban céloz, az USA története valószínűleg teljesen másképp alakult volna. Bár a tennessee-i ültetvényes mellkason lőtte párbajellenfelét, Andrew Jacksont, a szívósságáról ismert későbbi amerikai elnök állva maradt, és egy végzetes lövéssel a halálba küldte riválisát. 

A két férfi közötti feszült viszony egy – Dickinson apósa, Joseph Erwin kapitány és Jackson között korábban megkötött – lóversenyfogadásra volt visszavezethető. Dickinson emellett Jackson feleségét is megsértette, és a konfliktus egy idő után annyira elfajult, hogy a két férfi az újságok hasábjain kezdte egymást gyalázni. Dickinson többek között hitvány csirkefogónak és gyávának nevezte Jacksont, aki pedig részeges gazembernek titulálta ellenfelét. Mivel a csalással vádolt Jackson becsületében sértve érezte magát, párbajra hívta Dickinsont.

A párbaj Tennessee-ben tilos volt, így a két férfi a kentuckyi Adairville-ben küzdött meg egymással. Jackson megvárta, hogy Dickinson lőjön először. Számítása bejött. A golyó a szíve mellett a mellkasába fúródott, de talpon tudott maradni. A párbaj szabályai szerint Dickinsonnak ezután meg kellett várnia ellenfele lövését. Jackson azonban hiába próbálkozott, a golyó nem repült ki a tárból, és a félig felhúzott pisztoly nem sült el. A későbbi elnök azonban másodszorra is meghúzta a ravaszt, és a lövedék ezúttal már elhagyta a fegyvert: egyenesen Dickinson mellkasába hatolt. A férfi néhány órán belül elvérzett.

A párbaj lefolyása óriási felháborodást váltott ki a tennessee-i közvéleményben. Jacksont sokan bosszúszomjas, hidegvérű gyilkosnak nevezték, mivel a párbajetikett szerint az első, sikertelen próbálkozás után nem lőhetett volna még egyszer, vagy ha igen, csak sérülést okozhatott volna ellenfelének. A sors azonban gondoskodott róla, hogy sohase felejtse el a párbajt. Mivel Dickinson golyója a szívéhez veszélyesen közel csapódott be a mellkasába, hátralévő 39 évét egy idegen tárggyal a testében volt kénytelen leélni.

Private Sentinel 


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »