Nem kap kiskaput a nem erőszak Törökországban

Nem kap kiskaput a nem erőszak Törökországban

Törökországban mégsem vezetik be azt a törvényi kiskaput, amely alapján muszlim esküvővel meg lehetett volna úszni a büntetést a kiskorú lányok elleni nemi erőszak esetében. Az ankarai kormány ugyanis visszavonta a tömeges felháborodással fogadott javaslatot.

Visszavonulót fújt a török kormány a kiskorúakkal szembeni szexuális erőszakkal összefüggésben – mégsem szavazott a parlament arról a javaslatról, amely alapján nem számítana nemi erőszaknak, ha az áldozattal később a család beleegyezésével házasságot kötnek. Az ítéletet ilyenkor el lehetett volna halasztani.

„Visszavonjuk ezt a javaslatot, amit egy pártközi bizottságnak adunk át. Ezt a testület értékeli. Mindenkinek a véleményét megfontoljuk, de meg fogjuk oldani ezt a problémát” – mondta a török kormányfő Binali Yildirim, aki azt ígéri a civil szervezetek ajánlásait is figyelembe veszik.

A múlt pénteken beterjesztett javaslat széleskörű tiltakozást váltott ki. Ellenzéki csoportok, jogvédő szervezetek tüntetést is szerveztek az ankarai török törvényhozás elé, és több városban is.

„Nem engedjük törvényesíteni a gyerekek elleni nemi erőszakot” – ez volt olvasható az egyik transzparensen.

Az ellenzők szerint a törvénymódosítás megkegyelmezne a nemi erőszakot elkövető férfiakat, és hátráltatja a kiskorúak szexuális zaklatása elleni küzdelmet.

„A tervezet visszavonása nem megoldás. A kormánynak el kell törölnie, és az emberekkel, nőszervezetekkel és más, érintett társadalmi csoportokkal kell megvitatniuk a kérdést” – mondta egy tüntető Seval Baldiz.

A polgári házasságot 18 év alatt a törvény tiltja Törökországban, de elsősorban vidéken, gyakran kötnek vallási házasságot férfiak és kiskorú lányok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »