Nem kampányra költi a Jobbik az adományokat

Nem kampányra költi a Jobbik az adományokat

Biztosan nem használja föl a Jobbik a kampányban az adományként érkezett tízmilliókat, ha a hatalom – ígéretének megfelelően – tényleg nem érvényesíti a választásokig az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kirótt gigabírságot – erről döntött tegnap a párt országos elnöksége. Vona Gábor pártelnök a Magyar Nemzetnek elmondta, a mostanáig összegyűlt, csaknem 90 millió forintot egyfajta külön alapként kezelik, és egyelőre nem nyúlnak hozzá.

Már megvan az elképzelésük arra az esetre is, ha végül úgy alakul, hogy nem kell befizetniük az egykori fideszes képviselő, Domokos László által vezetett ÁSZ 660 milliós büntetését. Akkor ugyanis az összeget valamilyen karitatív vagy szociális célra fordítják, legalábbis ha az adományozók ehhez hozzájárulnak. Azok a pénzküldők pedig, akik ezt nem szeretnék, visszakapják a befizetett összeget. – Az emberek dedikált célra adták nekünk a támogatást, így ha mi másra fordítjuk, akkor úgy korrekt, ha az érintetteket előzőleg megkérdezzük – mondta Vona Gábor, hozzátéve, hogy még nem döntötték el, pontosan milyen karitatív tevékenységet támogatnának.

Hírdetés

Egyelőre ebben a kérdésben a politikai döntés született meg, vagyis a részletes megvalósítását még nem dolgozták ki. Ám Vona Gábor szerint ezzel nem lesz gond, hiszen minden egyes esetben beazonosítható, kitől érkezett az adomány. A legfrissebb adatok szerint egyébként kedd estig több mint 88,4 millió forintot gyűjtött a Jobbik, ezt csaknem 6000 ember adta össze. A pénz sorsa várhatóan csak július után dől el, hiszen addig az adóhatóság nem fogja behajtani a kirótt összeget, és az államkincstár sem lép.

Közben a politikai akcióiról ismertté vált Gulyás Márton néhány aktivistával közösen narancssárga festékkel öntötte le az ÁSZ belvárosi központját. A helyszínre gyorsan megérkeztek a rendőrök, akik először megfékezték a csoport tagjait akciójukban, majd fölvették Gulyás Márton adatait. Nem sokkal később már el is kezdték lemosni a festéket. A Közös Ország Mozgalmat is vezető aktivista azzal indokolta az egyébként már nem első festékes akcióját, hogy az ÁSZ a kormánypárt hatalmi érdekeit szolgálja, a jogállam ellensége, ezért „Fidesz-színűre” festették. Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője viszont úgy értékelte a történteket, hogy már nemcsak verbálisan, hanem fizikailag is megtámadták az intézményt. Hozzátette, „az első becslések szerint” a műemléki védettségű épületben több százezer forintos kár keletkezett.Néhány jogász után szerdán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is közzétette állásfoglalását az összes ellenzéki pártot megbírságoló ÁSZ ügyéről. Alkotmányellenesnek nevezték, hogy nincs jogorvoslat a bírsággal szemben. A pártok így a büntetést csak akkor tudják megtámadni – végső soron az Alkotmánybíróságon –, ha megvárják, míg az adóhatóság behajtja tőlük a kiszabott összeget.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »