Nem kacsa, higgyék el!

Nem kacsa, higgyék el!

A nyár közeledtével egyre-másra érkeznek a hírek, hogy nem lesz kifogástalan a Balaton körül a vendéglátás, mert a gyakorlottabb szakácsok és a pincérek csoportosan hagyják el Magyarországot, és külföldön szegődnek el. Ezért aztán nem okozott meglepetést az Origo sem abban a videójában, amelyben két vendéglőst szólaltatott meg, hogyan kezdődik náluk az idény. Egyikük arról számolt be, hogy a tavalyihoz képest sokkal nehezebben. A barátságtalan hazai gazdasági környezet miatt, és azért, mert alig tudták megszervezni a csapatukat. Próbálkoztak azzal, hogy hazacsábítanak szakembereket, ők azonban a felajánlott béreket hallva a külföldön maradást választották. A vendéglátós ezután itthon kezdett munkaerőt keresgélni, beleértve a hozzá képest legtávolabbi településeket, s akikkel végül sikerült megegyezni, azok leginkább messziről érkeztek. A videóban megszólaltak ezek a húszas éveik elején járó fiatalemberek is, és kiderült, hogy kollégáikhoz hasonlóan ők ugyancsak ideiglenesen állomásoznak itthon. Az a céljuk, hogy Németországban vagy Angliában találjanak munkát, az ok pedig számukra is egyértelműen a jóval magasabb munkabér.

A videóban megszólaló másik vendéglős szintén arról panaszkodott, a jobb megélhetés mágnesként vonzza a pincéreket és a szakácsokat Nyugatra. Sőt, mint mondta, mosogatni is jobban megéri ott, így aztán ilyen embert sem találtak. A szezonban ezért a családja dolgozik majd leginkább, s akiket végül fölvettek, azokat először is meg kell tanítania, hogyan kell elkészíteni például a paradicsomlevest.

A Balaton környéke tehát idén sem lesz kulináris Kánaán. Talán azok járnak a legjobban, akik vesznek egy jobb szakácskönyvet, és otthon ütnek össze valamit. Az északi parton például összesen talán három-négy olyan étterem létezik csupán, amely biztos, hogy nem okoz csalódást. A déli partra pedig szinte el sem érdemes indulni. Örömhír, hogy az egyik – a Nem kacsa – épp e hét végén nyílik meg a nagyvárosi léttől megcsömörlött befektetők jóvoltából. A vezető séf a kitűnő Takács Lajos, akit a fővárosi Olimpiából, a Laci! Pecsenye! étteremből vagy a sajkodi Apátiból ismerhetnek sokan, ahol nem lehetett elégedetlenül fölállni az asztal mellől. A füredi Nem kacsa bisztró jellegű lesz, az ételeket kifogástalan alapanyagokból készítik, és átlagos árakat szabnak majd. Az étterem mögött áll majd egy saját kertészet egy ezer négyzetméteres üvegházzal, ahol zöldségeket és csírákat fognak termeszteni. Terveik szerint a későbbiek során akár ötezer négyzetméteresre is növelhetik az üvegházak területét. Emellett 34 hektáron vadakat, marhát, sertést, szárnyasokat tenyésztenek, a napokban érkezik a területre négyszáz kacsa. A hosszabb távú gondolkodást jelzi, hogy a tulajdonosok birtokában van már egy 15 hektáros pincészet is, ahonnan később akár a ház bora is kikerülhet. A séfet megkérdeztük arról is, hogy a munkaerő általános hiánya miatt ő hogyan fog boldogulni a bisztrójával. Kiderült, hogy egyelőre nyolc munkatársával kezd, mert az álláshirdetésükre ugyan 25-en jelentkeztek, de az első beszélgetés után maradt öt jelentkezővel hiába állapodtak meg személyes találkozóban, egyik sem jelent meg vagy hagyott értesítést arról, hogy nem érdekli a munka. Így tényleg nehéz. S azért, hogy némileg tovább bonyolítsam a helyzetet, Takács szerint nem az a nagyobb baj, ha egy fiatalember nem tud paradicsomlevest főzni. Ez még a jobbik eset, mert azt jelenti, hogy az ízlését még nem tudták elrontani a lobbisták által rossz irányba terelt, a vendéglátásra tökéletesen alkalmatlan hazai szakképzésben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »